Sportdiplomácia

Súlyemelés - Aján Tamás évente 4 Grand Prix-t szeretne

Minden idők legnagyobb díjazású súlyemelő Grand Prix-jét rendezte meg Kína a hét első három napján Fucsou városában, ahol négy kontinens meghívottjai vetélkedtek a kategóriagyőzelemért és az összesen 160 ezer dollárért, amelyet a tíz súlycsoport dobogósai között osztottak fel.

2015.09.24 08:24MTI

A győztes nyolcezer dollárt kapott, a második hely öt-, a harmadik pedig háromezret ért. A pénzdíjazás mellett a Kínai GP vonzerejét az is növelte, hogy a viadal egyszersmind egyéni kvótaszerzésre is alkalmat kínált a jövő nyári riói olimpiára.

A magyarok nélküli versenyen, amelyre 12 országból invitáltak kiváló emelőket, megérte volna világcsúcsot is javítani, ez azonban nem sikerült senkinek, noha a rekord külön dollárezreket jelentett volna felállítója számára.

"Kiemelt jelentőséget tulajdonítok a súlyemelő GP-knek vagy világkupáknak, mindegy, hogy nevezzük őket, amelyek szakmailag jól beilleszthetők az egyes nemzetek felkészülési programjába - értékelt a fucsoui nagydíjat követően Aján Tamás, a sportági világszövetség (IWF) magyar elnöke az MTI-nek. - Természetesen az olimpia évében az olimpia az elsődleges, a világbajnokság esztendejében a vb, de kellenek közbülső versenyek is, amelyek a felkészülést segítik bizonyos időközönként."

A vezető magyar sportdiplomata elmondta, hogy a nagydíjas versenyek közül az elsőt 1981-ben tartották, utána viszont szünet következett.

"Ezeket a GP-ket akkor érdemes megrendezni, ha mögöttük televíziós közvetítés van, és erőteljes publicitást tudunk biztosítani a sportágnak. Az elmúlt fél évtizedben sikerült néhány olyan partnert találnunk, akik világkupa néven rendezték meg e versenyeket, és a tévé is jelen volt" - emlékezett Aján Tamás, hozzátéve, hogy hálás az oroszoknak, akik már négy Elnök Kupát is rendeztek az utóbbi esztendőkben.

"Tették ezt rendkívül magas színvonalon, és úgy, hogy ezekhez a mindenkori orosz köztársasági elnök adta a nevét - jelentette ki. - Pénzdíjas versenyekről van szó, amelyek nagyon jók, és ilyen szempontból a súlyemelés is elérte azt, hogy kvázi profi sportolóként indulnak a versenyzők, akik megérdemlik, hogy komoly pénzt kapjanak."

A minden évben más városban sorra kerülő orosz nagydíj mellett rendeztek már ilyen eseményt Azerbajdzsánban, Kazahsztánban és - most először - Kínában.

"A kínai szövetség komoly szponzorokat talált, akik komolyan támogatják ezt a versenyformát. Fucsouban csodás színhely várta a résztvevőket, a rendezés olimpiai szintű, vagy tán még annál is magasabb, a pénzdíjazás pedig a korábbinál is sokkal nagyobb összegű volt" - mondta az IWF elnöke. Kitért rá, hogy a kínai meghívás tíz súlycsoportot érintett, öt férfit és öt nőit.

"Sosem erőltettem, hogy mind a 15 súlycsoportban rendezzenek világkupát, mert nem megismételni akarok egy világbajnokságot, hanem kevesebb kategóriára koncentrálni, arra, hogy a sportágat népszerűsítsük - összegzett Aján Tamás. - Ezért is nagyon fontos a tévéközvetítés, itt, Kínában például az állami televízió egyenes adásban adta a versenyeket."



A jövőt illetően szeretné, ha Kína és Oroszország mellett még legalább két további ország rendezne világkupát vagy Grand Prix-t.

"Az évenkénti sorozat végén pedig a legjobbak olyan gálán szerepelhetnének, ahol át lehetne adni az év legjobb súlyemelője díjat is" - nyilatkozta Aján Tamás az MTI-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.