Birkózó-vb

Minden szakágtól várnak olimpiai kvótát Las Vegasban

Az MBSZ vezetése 4-5 riói hely megszerzését tűzte ki célul, s maguk a szakágvezetők is optimistán nyilatkoztak tanítványaik esélyeiről.

2015.09.04 09:06MTI

A magyar szövetség (MBSZ) vezetői és a szövetségi kapitányok is mind a három szakágtól várnak olimpiai kvótát a Las Vegasban hétfőn kezdődő kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melyre 21 fős csapat utazott el.

Az MBSZ vezetése 4-5 riói hely megszerzését tűzte ki célul, s maguk a szakágvezetők is optimistán nyilatkoztak tanítványaik esélyeiről.

A vb-n minden kategóriában óriási mezőny szerepel, az olimpiai súlycsoportokban a legjobb hat közé kell kerülni, azaz éremért kell birkózni a riói kvótához.

A legnagyobb várakozások az elmúlt években rendre kimagaslóan teljesítő kötöttfogásúak produkcióját előzik meg. Mivel Struhács György csapata szerepel elsőként a vb-n, az ő eredményeik alapvetően meghatározhatják a későbbi hangulatot a magyar táboron belül. A szakember több éremmel és legalább két kvótával számol, de azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy kettőnél több kvalifikációt szereznek sportolói.

"Ha három lesz, nagyon fogunk örülni, a néggyel pedig már nagyon boldogan, jó szájízzel térnénk haza" - mondta a szakvezető az elutazás előtti sajtótájékoztatón.

A csapatban Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Kiss Balázs (98 kg) is egyértelműen képes lehet a mezőny elején végezni, a kapitány ugyanakkor jelezte, tapasztalatai szerint az ritkán fordul elő, hogy minden esélyes elöl tudjon zárni.

"A sorsolás nagyon fontos a mi sportágunkban, ugyanakkor szerencsére olyan versenyzőink vannak, akiknek nincs szükségük könnyű sorsolásra. Éppen ezért egy közepesen erőssel már kiegyeznénk" - mondta Struhács György.

A kötöttfogásúaknál nem csupán az olimpiai súlycsoportokban (59, 66, 75, 85, 98, 130 kg), hanem a két nem olimpiaiban (71, 80 kg) is erős versenyzővel, Korpási Bálinttal és Szabó Lászlóval szerepelnek a magyarok, így több érem megszerzésében is bízik a szakember.

A szabadfogásúaknál lényegesen kisebb az éremre esélyes birkózók száma, a hétfős csapatból a vb- és Eb-bronzérmes Veréb István (86 kg), illetve a háromszoros Eb-dobogós Ligeti Dániel (125 kg) emelkedik ki, miután az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor korábbi sérülései miatt nem tudta vállalni a szereplést.

"Azt látni kell, hogy mindig az olimpia előtti világbajnokság a legerősebb, a mi szakágunkban ráadásul más nemzetek folyamatosan honosítják a kiváló orosz versenyzőket. Biztos, hogy több új hazát talált birkózó is ott lesz majd a szőnyegen, azaz a konkurencia óriási - beszélt az erőviszonyokról a szakember, aki ennek ellenére bizakodó, mert a felkészülés jól sikerült, erős riválisokkal tudtak együtt készülni tanítványai, akik szerinte tudják, mi vár rájuk. - Egy kvótában mindenképpen bízom már most, a kvalifikációs sorozat végére pedig 2-4 riói helyre van realitás."

A nők hatfős csapattal vágtak neki a Las Vegasig vezető útnak. A válogatottból a kvótaszerzést a 2013-as világbajnok Sastin Mariannától várják, mellette pedig Barka Emese számít egyértelműen éremesélyesnek az ötkarikás műsoron nem szereplő 60 kilós súlyban.

A két versenyző idén óriási csatában, három válogató versenyen döntötte el egymás között az 58 kilogrammos vb-indulás jogát, s hogy a várakozások velük szemben nem alap nélküliek, azt a nemzetközi szövetség szerdán kiadott világranglistája is bizonyítja, mely szerint 58 kg-ban két japán mögött előbbi a harmadik, utóbbi pedig a negyedik helyen áll.

Las Vegasban hétfőtől szombatig minden nap magyar idő szerint 19.00 órakor kezdődnek meg a küzdelmek, a nyitónap éremcsatározásai kedd hajnalban 4.30-kor, a többi napokon pedig 3.30-kor rajtolnak.

Magyarország 21 fővel vesz részt a vb-n, kötöttfogásban mind a nyolc, míg szabadfogásban hét, a nőknél pedig hat súlycsoportban szerepel magyar versenyző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.