Elszállt esélyek

Öttusa Eb - Kasza és Marosi előrelépett, Demeter nem lovagolhatott

Nem engedték be a lovaspályára a két szám után a legelőkelőbb helyen álló Demeter Bencét a bath-i öttusa Európa-bajnokság férfi hagyományos viadalában, ezzel elszállt érem-, illetve olimpiai kvótaszerzési esélye, továbbá a csapat is "kiszállt" a versenyből.

2015.08.22 18:48MTI

Kasza Róbert és Marosi Ádám ugyanakkor jól lovagolt, így összetettben előrelépett, előbbi harmadik, utóbbi 12. a kombinált szám előtt.

Demeter negyedik volt az úszást és a vívást követően, így utána már csak hárman lovagoltak volna, mivel a harmadik számban fordított sorrendben követik egymást a versenyzők. Amikor azonban rá került a sor, a műsorközlő bemondta, hogy lócsere történt, így majd csak utolsóként következik. Amikor pedig már az összes lovas teljesítette a pályát, azt közölték, hogy Demeter nem lovagolhat.

Mint utóbb kiderült, lova - amely a többihez hasonlóan az első körben már végigment a pályán, és egyébként öt akadályt vert le - a bemelegítő területen megsérült, a magyar öttusázót leszállították róla, és az egyik versenybíró új lovat sorsoltatott vele. A szabály szerint azonban, ha a lovas felszáll a lóra a bemelegítőben, már nincs lehetőség a cserére. Vagyis szabálytalan volt, hogy új lovat kapott, ugyanakkor sérült lóval semmiképpen sem tudott volna értékelhető eredményt elérni. A magyar küldöttség óvott, de beadványát elutasították.

Mivel a döntőben nyolc riói kvótát osztanak, Demeternek jó esélye volt ezek egyikének megszerzésére, sőt, versenyben állt valamilyen éremért is, illetve a csapat is nagy valószínűséggel dobogós lehetett volna. A kombinált számban ugyan részt vehet Demeter, de pontszáma jóval kevesebb lesz, mint ellenfeleié.

A magyar remények így a másik két döntősre korlátozódnak. Marosi a 18. helyről a 12.-re lépett előre azzal, hogy hibátlanul, szintidőn belül, azaz 300 pontot érően ment végig a pályán, illetve Kasza is javított pozícióján, az ötödikről a harmadik helyre került, mivel csak egy akadályt vert le, s 293 pontot kapott teljesítményére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.