Saját tavalyi rekordját döntötte meg

Atlétikai vb - Márton Anita országos csúccsal negyedik

A fedettpályán Eb-aranyérmes súlylökő, Márton Anita 19.48-as országos csúccsal negyedik lett szombaton a pekingi atlétikai világbajnokságon.

2015.08.22 15:43MTI

A 26 éves magyar dobóatléta saját tavaly felállított rekordját adta át a múltnak: a zürichi kontinensviadalon dobott 19,04 méter akkor bronzérmet ért számára. Márciusban a prágai fedettpályás Eb-n 19,23 méteres eredménnyel győzött, amely tető alatt elért magyar csúcsot jelentett.

A Békéscsaba versenyzője az utóbbi időszakban rendre bizonyította rendkívüli versenyzői kvalitásait, s ezt szombaton ismét igazolta. Márton már a délelőtti selejtezőben is nagyon imponálóan lökött, s másodikra 18,85-nél, magasan a 18,30 méteres kvalifikációs szint fölött ért földet a súlygolyó, így készülhetett a 12-es döntőre.

A helyi idő szerint 20 órától rendezett fináléban aztán minden kísérlete 18 méter feletti volt. Az első három kör után 18,23-mal a hatodik helyen állt, azaz folytathatta a versenyt a legjobb nyolc között, majd a negyedik szériában sikerült nagyon beletalálnia a dobásba, a súlygolyó pedig egészen 19,48 méterig repült. A folytatásban ezen ugyan már nem tudott javítani, de koncentrált maradt: 18,89-cel folytatta, majd 19,11 méterrel zárta a viadalt a negyedik helyen.

Az aranyérmet a német Christina Schwanitz (20,37) nyerte a hazai Kung Li-csiao (20,30 m) előtt. A harmadik helyen pedig az amerikai Michelle Carter zárt (19,76), 28 centiméterrel megelőzve Márton Anitát.

"Anita egészen nagyszerű teljesítményt produkált. Mindig a nagy világversenyeken dob a legjobban, amikor igazán kell" - mondta az MTI-nek Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára.

Az esti programban még két magyar, a hétpróbázó Zsivóczky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia volt érdekelt. A nap során mindketten jól teljesítettek, előbbi például a négyből három számban, 100 gáton, magasugrásban és 200 méteren is egyéni csúcsot ért el, s a súlylökésben is megközelítette egyéni legjobbját. Az idei U23-as Eb-n győztes Krizsán ugyan nem javított egyéni csúcsokat, ám szinte minden számban közel volt legjobb eredményeihez.

Az első nap után Zsivóczky-Farkas 3705 ponttal a 17., míg Krizsán 3663-mal a 19. helyről várja a folytatást. Vasárnap előbb távolugrás vár a 33 fős mezőnyre, majd a gerelyhajítás, végül pedig a 800 méterrel zárul a hétpróba.

A szombati utolsó döntőben, férfi 10 000 méteren nem történt meglepetés, a címvédő, olimpiai bajnok brit Mo Farah ugyanis kiváló hajrával megnyerte a versenyt, megelőzve az egyaránt kenyai Geoffrey Kipsang Kamworort és Paul Kipngetich Tanuit.

Férfi 100 méteren még csak a középdöntőkre került sor, de a sportág legnagyobb sztárjainak "bemelegítése" így is a nap egyik csúcspontja volt. Ahogy az várható volt, a legjobbak, többek között a címvédő, hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt és az elmúlt két évben veretlen, ranglistavezető Justin Gatlin egyaránt nagyon könnyed futással biztosították a helyüket a másnapi elődöntőben. A legjobb időt Gatlin érte el, igaz, 9.83 másodperces idejét a megengedettnél nagyobb, 2,1 méter/másodperces hátszél segítette. Bolt 9.96 másodperccel, az ötödik legjobb idővel jutott tovább.

Vasárnap magyar szempontból a férfi kalapácsvetés döntője (12.30 óra) lesz a legizgalmasabb, az ötkarikás bajnok Pars Krisztián lesz érdekelt. Rajta kívül még hétpróbában lesz magyar versenyző a vb második napján.

Eredmények: férfi 10 000 méter, világbajnok:
Mo Farah (Nagy-Britannia) 27:01.13 p
2. Geoffrey Kipsang Kamworor (Kenya) 27:01.76
3. Paul Kipngetich Tanui (Kenya) 27:02.83

férfi maraton, világbajnok:
Ghirmay Ghebreslassie (Eritrea) 2:12:27 óra
2. Yemane Tsegay (Etiópa) 2:13:07
3. Munyo Solomon Mutai (Uganda) 2:13:29

női súlylökés, világbajnok:
Christina Schwanitz (Németország) 20,37 m
2. Kung Li-csiao (Gong Lijiao, Kína) 20,30
3. Michelle Carter (Egyesült Államok) 19,76
4. MÁRTON ANITA 19,48 - országos csúcs

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.