Ritmikus gimnasztika

Rsg-vk: a világ legjobbjai Budapesten

Tizennégy együttes-kéziszercsapat és 52 egyéni induló versenyez a Syma Csarnokban péntektől vasárnapig a IV. Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupán, és hasonló népes mezőny szerepel majd a párhuzamosan zajló III. MTK Budapest Kupa nemzetközi versenyen.

2015.08.04 15:08MTI

Az edzéssel egybekötött keddi sajtótájékoztatón Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a világkupa után egy hónappal lesz Stuttgartban az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, és a kedvező időpont sok külföldi sztárt is idevonz, hogy a vb előtt mintegy főpróbaként felmérje, hol is tart.

Budapestre jön például a világ- és Európa-bajnok orosz Jana Kudrjavceva, az idei első Európa Játékok győztese, a szerenkénti világ- és Európa-bajnoki arannyal büszkélkedő, szintén orosz Margarita Mamun, de nevezték az oroszok Alekszandra Szoldatovát is, aki egyéni csapatversenyben rendelkezik vb- és Eb-arannyal.

Korom Norbert, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke amellett, hogy bejelentette, Magyarországon rég nem látott erősségű mezőny lép szőnyegre, arról számolt be, hogy az előkészületek rendben zajlanak, szerda délután már a csarnok is rajtra kész állapotban lesz.

Az MTI kérdésére, hogy miért a Syma Csarnok lett a helyszín, miközben áprilisban még a Tüskecsarnokról volt szó, az elnök azt válaszolta, az utóbbinak a belmagassága nem alkalmas ilyen rangos viadal megrendezésére.

Az elnök arról is beszélt, hogy több mint száz önkéntes - gimnazista és egyetemista, volt és aktív sportoló - segíti az esemény lebonyolítását. Megemlítette, hogy mivel 2017-ben Magyarországon lesz a sportág Európa-bajnoksága, a világkupa a rendezés szempontjából is jó teszt lehet. A budapesti Eb az olimpia utáni első rangos viadalnak ígérkezik, így azon már azokat a versenyzőket láthatják majd a sportág hívei, akik a 2020-as olimpia indulói lehetnek.

A vk mellett sorra kerülő MTK Budapest Kupáról szólva Deutsch Tamás, a kék-fehér klub elnöke kiemelte, hogy idén a juniorok és a serülők viadala mellett felnőttversenyt is rendeznek. Ennek az az oka, hogy a világkupán nemzetenként csak egy-egy felnőtt indulhat, az MTK rendezvényén pedig így lehetőséget tudnak nyújtani a szereplésre a kvalifikációs vb-re készülő további versenyzőknek.

A világkupán egyéniben induló Vass Dóra elmondta, legfőbb célja, hogy négy hibátlan gyakorlatot mutasson be, és ha ez sikerül, már elégedett lesz. A kéziszercsapatban Boldizsár Blanka, Ludányi Laura, Sipos Emma, Szakály Borbála és Wehovszky Vivien lép szőnyegre. Az egyéni indulóknál karika, labda, buzogány és szalag, az együttes-kéziszercsapatnál öt szalag, illetve három pár buzogány-két karika szerepel a repertoárban.

Kovács Andrea versenyigazgató szerint a nagy létszám miatt maratoni versenynapok várnak az indulókra. A vk vasárnapi szerenkénti döntői, majd az MTK Budapest Kupa fináléi után 19.30-kor látványos, sok meglepetést tartogató gála zárja az rg-hétvégét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.