Atlétika

IAAF - A magyar szövetség Coe-t támogatja az elnökválasztáson

A pekingi világbajnokság előtt sorra kerülő voksoláson - amelyen a sportág történetében először méreti meg magát két jelölt - a brit sportember ellenfele az ukrán Szergej Bubka lesz.

2015.08.04 12:00MTI

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Sebastian Coe-ra fog szavazni a nemzetközi szövetség (IAAF) bő két hét múlva esedékes elnökválasztó kongresszusán.

A pekingi világbajnokság előtt sorra kerülő voksoláson - amelyen a sportág történetében először méreti meg magát két jelölt - a brit sportember ellenfele az ukrán Szergej Bubka lesz.

"Egyeztettünk mind a kettőjükkel, és amikor megnéztük a programot, és végigmértük azt, hogy a nemzetközi atlétikai világnak mi a célja, mi a feladata, mi az, amin kell egy kicsit változtatni, akkor a Magyar Atlétikai Szövetség arra a következtetésre jutott, hogy Lord Sebastian Coe-t szeretnénk látni az elnöki pozícióban a következő legalább nyolc esztendőre. Úgyhogy mi Lord Sabastian Coe-ra fogunk szavazni, ezt vállaljuk nyíltan is" - mondta Gyulai Márton, a MASZ főtitkára az M4 sportcsatornán kedden.

Hozzátette, fontosnak tartják, hogy Szergej Bubka folytatni tudja alelnöki tevékenységét, amelyet az elmúlt nyolc évben végzett.

"Arról is tudunk, hogy a két úriember jól fog tudni együtt dolgozni" - fogalmazott Gyulai, aki kérdésre reagálva azt mondta, a legfrissebb doppingbotránnyal kapcsolatos teendő csak az egyik feladata lesz az új elnöknek.

A magyar sportvezető még hétfőn jelezte, hogy éppen Pitestiben volt - a Balkán Játékokhoz kapcsolódva vett részt egy ülésen, mások mellett Coe társaságában -, és a televízióban nézték az ARD riportműsorát, amely súlyos és tömeges visszaéléseket emlegetett egy meg nem nevezett forrásból származó excel-táblázatokra és titokban készült videó- és mobiltelefon-felvételekre alapozva.

Az ARD és a sztorival szintén vasárnap előrukkoló The Sunday Times című brit lap a riportját közép- és hosszútávfutók 2001 és 2012 között levett mintáinak eredményeire alapozta szakértők segítségével. A két médium jelezte, több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg, és amint azt szakértőik elmondták, ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

Erre reagálva kedden azt mondta, egyelőre nem lehet tudni, pontosan hány ország sportolóiról van szó, de szerinte húsz, harminc, vagy akár negyven ország is érintett lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.