Olasz Anna ezüstérmes

Vizes vb: megvan az első magyar érem

Olasz Anna ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók női 25 kilométeres versenyében a kazanyi vizes világbajnokság szombati napján.

2015.08.01 12:51MTI

A 21 éves sportoló ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte az oroszországi viadalon.

Helyi idő szerint reggel 8 órakor a férfiak 32 fős mezőnye rajtolt el Székelyi Dániellel együtt, majd negyed órával később a nők is elindultak. Olasz Anna az 1-es rajtszámot kapta, Kiss Nikoletta pedig az utolsóval, a 31-essel vágott neki az embert próbáló feladatnak a Kazanka folyóban.

A tavalyi berlini Európa-bajnokságon ezüstérmes Olasz Anna a tatár fővárosban 5 kilométeren a 13. lett, míg az olimpiai számban, 10 kilométeren drámai "végjáték" után az ötkarikás aranyérmes Risztov Éva mögött a 11. helyen végzett, így éppen lemaradt a riói kvótáról. Olasz akkor természetesen el volt keseredve, de jelezte, szeretne a leghosszabb távon szerzett éremmel vigasztalódni. Ennek megfelelően gyakorlatilag végig az élmezőnyben úszott, míg Kiss Nikoletta nagyjából fél táv után kezdett leszakadni a legjobbaktól.

Olasz a két évvel ezelőtt 10 kilométeren ezüstérmes brazil Ana Marcela Cunhával lépett el a mezőnytől, az utolsó körre is együtt fordultak rá, a harmadik helyen a német Angela Maurer közel kétperces hátránnyal követte őket. A dél-amerikai az utolsó ezer méteren óriási hajrába kezdett, s végül magabiztosan diadalmaskodott a magyar versenyző előtt.

"Nagyon boldog vagyok ezzel az ezüstéremmel, azt nem mondom, hogy kárpótolt teljesen, de azért nyilván sokkal jobban érzem magam" - nyilatkozta az MTI-nek Olasz Anna. - "Nagyon kemény verseny volt, az utolsó egy kilométernek azt hittem, soha nem lesz vége. A cél előtt próbáltam kapaszkodni, ahogyan csak tudtam, ezüstérem lett belőle." Olaszt megelőzően legutóbb 1994-ben, Kovács Rita - Risztov jelenlegi edzője - szerzett érmet, ugyancsak ezüstöt 25 km-en.

A 20 éves Székelyi Dániel a múlt évi németországi kontinensviadalon fél távnál feladta a küzdelmet, ezúttal azonban teljesítette a hatalmas igénybevételt jelentő távot, s végül a 20. helyen végzett.

A Kazanka folyó partján felállított lelátón a több száz néző végig remekül szórakozott a több mint ötórás viadalon, főként a fordulóknál buzdították tombolva az úszókat. Ezt követően itt rendezik majd a világbajnokság talán leglátványosabb versenyét, a férfi és a női óriás-toronyugrást, előbbiek 27, utóbbiak pedig 20 méteres magasságból végrehajtott ugrásokkal kápráztatják majd el a közönséget.

Eredmények, nyíltvízi úszás:
férfiak, 25 km, világbajnok:
Simone Ruffini (Olaszország) 4:53:10.7 óra
2. Alex Meyer (Egyesült Államok) 4:53:15.1
3. Matteo Furlan (Olaszország) 4:54:38.0 ...
20. SZÉKELYI DÁNIEL 5:15:03.4
nők, 25 km, világbajnok:
Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:13:47.3 óra
2. OLASZ ANNA 5:14:13.4
3. Angela Maurer (Németország) 5:15:07.6 ...
14. KISS NIKOLETTA 5:30.36.4

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.