Amerikai címvédés

Vizes vb - Risztov Éva 12., Olasz Anna 13. 5 kilométeren

Risztov Éva a 12., Olasz Anna pedig a 13. helyen végzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyszámában, amelyet a címvédő amerikai Haley Anderson nyert meg a kazanyi vizes világbajnokság szombati napján.

2015.07.25 10:29MTI
MTI/Kovács Anikó

A Kazanka folyó 19 Celsius fokos vizébe 41 versenyző ugrott be, Risztov Éva szokásos taktikájával gyorsan az élre állt, és egy darabig vezette a mezőnyt. A táv egynegyedénél a holland Sharon van Rouwendaal vette át a vezetést, és hatalmas tempót diktálva ő fordult elsőként az első 2,5 kilométeres kör végén. Risztov Éva nyolcaddikként 5.4 másodperces, Olasz Anna pedig 12.-ként 10.7 másodperces hátránnyal követte őt.

A 21 éves holland óriási tempóban úszott, és az utolsó fordulóra tetemes előnnyel érkezett. Az utolsó hosszra egy amerikai, a londoni olimpián 10 kilométeren Risztov Éva mögött ezüstérmes, ezen a távon vb-címvédő Haley Anderson, valamint a német Finnia Wunram tudott csatlakozni hozzá. Az amerikai az utolsó 300 méteren tempót váltott, és magabiztosan nyert.

"Nagyon örülök, ez egy jó és tanulságos verseny volt, sok mindent tudunk majd a tíz kilométeren hasznosítani. Itt a szél alapvetően kitolja a versenyzőket oldalra, ez a tíz kilométeren majd előny lehet. Ez az öt kilométeres verseny nagyon gyors, és néhányan csak erre készülnek" - mondta a célba érkezést követően Risztov Éva az M4 Sport helyszíni interjújában.

Risztov és Olasz Anna is szóvá tette, hogy több külföldi vetélytárs olykor rendkívül sportszerűtlenül igyekezett meggátolni őket az előre haladásban.

"A bírók lehetnének kicsit figyelmesebbek is, mert egészen elképesztő dolgok mennek olykor a vízben, aminek semmi köze sincs a fair playhez. A hajrában úgy visszarántottak, hogy csak néztem, és még ketten elmentek mellettem közben..." - jelentette ki Risztov.

"Ugyanaz az orosz lány szállt rám, aki Kiss Nikit is ütötte-verte az Európa-bajnokságon... Úgy látszik, kipécézte magának a magyarokat" - mondta Olasz Anna. "Egyszer kisikoltottam a bíróra, hogy nézzen már oda, de elfordította a fejét... Mindegy, bemelegítésnek jó volt, a tíz kilométer remélem sokkal jobb lesz, meg aztán sokan vannak, akik csak erre a számra koncentrálnak, ez látszott is" - tette hozzá.

Gellért Gábor szövetségi kapitány mindezt azzal egészítette ki, hogy "itt sűrűbb a mezőny, nagyobb a közelharc, mert az öt kilométert még mindenki bírja, egy sprint az egész - két nap múlva azért más lesz". Hozzáfűzte, hogy a 2013-as vb-n, Barcelonában is ugyanígy kezdődött, "aztán tízben volt mindkét lány tíz kilométeren, alapvetően most is ez a cél".

A női 10 kilométeres versenyt kedden rendezik.
Eredmények: nyíltvízi úszás, női 5 km, világbajnok:
Haley Anderson (Egyesült Államok) 58:48.4 perc
2. Kalliopi Arauzu (Görögország) 58.49.8
3. Finnia Wunram (Németország) 58.51.0 ...
12. RISZTOV ÉVA 59:16.1
13. OLASZ ANNA 59.16.5

MTI/Kovács Anikó


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.