Egy kis előzetes

Sportlövő Eb: minden szakágban van esély az éremszerzésre

Az eddig megszerzett kettő mellé további kvóta, sőt kvóták elérésének reményében utazott el a 38 fős magyar válogatott a kedden kezdődő olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságra, Mariborba.

2015.07.20 08:10MTI

A csapatban 26 felnőtt- és 12 juniorversenyző kapott helyet, és velük szemben komoly elvárásokat támasztott a szakmai vezetés. Győrik Csaba szövetségi kapitány ugyanis legalább öt érmet, közte egy aranyat és egy olimpiai hely megszerzését tűzte ki célul, emellett további döntős helyekben is reménykedik.

"A már olimpiai kvótás Sidi Pétertől, aki tulajdonképpen minden puskás számban indul az Eb-n, az ötkarikás műsorban is szereplő kisöbű szabadpuska összetett versenyében érmet várok, és örülnék, ha a 300 méteres számok egyikében is a hat között tudna lenni" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy mellette puskában a junior férfiaknál is érmet remél, elsősorban a most saját korosztályában szereplő Péni Istvántól. Úgy véli, a női pisztolyosoknál és a női puskásoknál is van esély a kiugró szereplésre, a hagyományosan eredményes futócéllövők esetében pedig a "szokásos" teljesítményben bízik, míg a koronglövőknél legalább egy döntőst vár.

A szlovén városban 21 olimpiai kvótát osztanak ki. A magyar szakmai vezető úgy látja, hogy a már riói indulónak számító Sidi és Tobai-Sike Renáta (pisztoly) mellé ezúttal női kisöbű sportpuska összetettben, női sportpisztolyban vagy férfi trapban csatlakozhat egy, de akár több versenyző is.

A kapitány bizakodását az idei kvalifikációs viadalok támasztják alá, ugyanis a világkupaversenyeken a traposok között Hegyi Norbert döntőzni is tudott már, de Romano Mario Imre és Szollár András is nagyon közel volt a hatos fináléhoz, míg összetett puskában Zwickl-Veres Kata Fort Benningben egy hajszállal maradt le a döntőről és a riói kvalifikációról, a bakui Európa Játékokon pedig finalista volt ebben a számban. A női pisztolyosoknál az elmúlt években sok problémával küzdött Csonka Zsófia a müncheni vk-n maradt le egyetlen körrel a döntőről.

Trapban és női puskában növeli az esélyeket, hogy három-három kvótát lehet szerezni, míg pisztolyban kettőt.

A sportlövőknek ez az egyik utolsó kvótaszerző versenyük, ami külön emeli a viadal értékét. A puskásoknak és pisztolyosoknak még az augusztusi gabalai világkupán, illetve a jövő márciusi győri légfegyveres Eb-n adnak riói helyeket, míg a koronglövőknél Gabalában, illetve szeptemberben a lonatói világbajnokságon lehet majd indulási joghoz jutni.

A korongos szakágban, férfi dupla trapban Mariborban egy kvótát sem osztanak, így Bognár Richárdék ezúttal csak az Eb-érmekért versenghetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.