Vívó-vb

Két egytusos győzelemmel ötödik a női párbajtőrcsapat

Az ötödik helyen végzett a magyar női párbajtőrcsapat a moszkvai vívó-világbajnokságon.

2015.07.18 16:10MTI

A Szász Emese, Révész Julianna, Antal Edina, Budai Dorina összeállítású együttes az idén Európa-bajnok románoktól a legjobb nyolc között elszenvedett vereséget követően a japánokat, majd a címvédő oroszokat is egy-egy tussal legyőzve harcolta ki a legjobb helyezést a negyeddöntősök alsó ágán.

Az ázsiaiak elleni mérkőzés kétharmadáig a magyarok fokozatosan növelték előnyüket, amely a hatodik asszóban többször volt már nyolctalálatnyi is. A végére azonban a japánok visszakapaszkodtak: a nyolcadik párban Révész kikapott Szato Nozomitól, majd Szásszal szemben egyenlített - möndössze nyolc másodperccel a vége előtt - Simukava Ajaka. A hosszabbításban viszont a magyar párbajtőröző adott tust, így az utolsó pástra lépés alkalmával az ötödik hely megszerzése volt a tét.

Ezért a saját közönségük előtt vívó oroszokkal kellett megküzdeni. A végig szoros mérkőzésen vezettek az oroszok és a magyarok is, de a kilencedik asszó - amelyben Szász és Tatyjana Logunova lépett pástra - 13-13-ról indult. Az elején az orosznak ment jobban, 17-15-re meglépett, majd a magyar párbajtőröző pillanatai következtek: 14 másodperccel a vége előtt egyenlített, végül a hosszabbításban is ő szúrt pontosan - ahogy előzőleg a japánok ellen, illetve csütörtökön az amerikaiakkal szembeni nyolcaddöntős találkozón.

A riói ötkarikás játékokon ebben a szakágban rendeznek csapatversenyt is, így elsősorban a válogatottnak célszerű kvótát szereznie, mert ha ez összejön, egyéniben is biztossá válik három versenyző olimpiai indulása. A kvalifikációs időszak májusban kezdődött és jövő márciusban ér véget, az összesítésnél pedig a Moszkvában szerzett pontszámok nagyon is komolyan esnek számításba, mivel a vb-n a többi versenyhez képest megduplázott pontokat osztanak.

Eredmények, női párbajtőr, csapat:
negyeddöntő:
Franciaország-Olaszország 45-35
Kína-Oroszország 43-34
Ukrajna-Japán 37-36
Románia-Magyarország 22-13
az 5-8. helyért:
Magyarország-Japán 45-44
az 5. helyért:
Magyarország-Oroszország 18-17
elődöntő:
Kína-Franciaország 35-29
Románia-Ukrajna 27-24
a 3. helyért:
Ukrajna-Franciaország 44-42
döntő:
Kína-Románia 45-36

pénteken vívták:
a 32 között:
Magyarország-Argentína 45-35
a 16 között:
Magyarország-Egyesült Államok 30-29

A végeredmény: 1. Kína (Hszü An-csi, Szun Jü-csie, Szun Ji-ven, Hao Csia-lu), 2. Románia (Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop, Ana Maria Branza), 3. Ukrajna (Jana Semjakina, Olena Krivicka, Kszenyija Pantyelejeva, Anfisza Pocskalova), ... 5. Magyarország (Szász Emese, Révész Julianna, Antal Edina, Budai Dorina)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.