A pom-pom fiú

Elhunyt Lawrence R. Herkimer, a modern csapatbuzdítás atyja

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Lawrence R. Herkimer, a modern csapatbuzdítás atyja, akit gyakran Mr. Cheerleadernek neveztek az Egyesült Államokban.

2015.07.05 19:48MTI
National Cheerleaders Association

Herkimer volt az, aki levédette a pompont, és ő találta ki a látványos Herkie-ugrást, amelyet azóta is széles körben mutatnak be a spotmérkőzések szüneteiben a pomponlányok. A pompon köré teljes üzletágat épített ki, vállalkozása évi 50 millió dollár értékben forgalmazott a csapatbuzdításhoz nélkülözhetetlen kellékeket, és rendszeresen szervezett táborokat a leendő pomponlányoknak.

Szívelégtelenségben halt meg Dallasban szerdán - adta hírül a The new York Times amerikai napilap szombaton.

Herkimer ösztöndíjas egyetemista és a pomponlányok vezetője volt a dallasi Southern Methodist Egyetemen (SMU), amikor 1948-ban diplomája átvétele után 600 dolláros baráti kölcsönből egy garázsüzletben elkezdte építeni az Egyesült Államok csapatbuzdító iparágát. Első pomponlány táborába 52 lány és egy fiú jelentkezett, a második évben már több mint 350-en iratkoztak be.

Az SMU-n testnevelést és statisztikát oktatott, de mint annak idején elmondta, több pénzt keresett a nyári pompontáborokkal, mint egész évi egyetemi előadói állásával. Ezért elhagyta az egyetemet, és minden idejét a csapatbuzdításnak szentelte.

Marc Serota for The New York Times

Ő alapította meg a pomponlányok nemzeti szövetségét, amely ma már 430 helyen 1500 instruktorral 150 ezer pomponlányt képez ki évente.

Folyóiratot adott ki a pomponlányok számára Megaphone címmel. A pomponkodás köré épült üzletága szakkönyveket adott ki, mezeket, szoknyákat, köztük a híres fehér rakottszoknyát, emblémákat, kitűzőket és más cikkeket forgalmazott. Ő a társszerzője a pomponlánykodásról megjelent "The complete Book of Cheerleading" című könyvnek.

A színes televízió megjelenése inspirálta arra, hogy megalkossa a krepp-papírból készült színes pompomokat, ám azokat francia neve alapján pomponoknak nevezte el, mert az előbbi verzió a Csendes-óceán térségében prostituáltat jelent.

A sportrendezvényeken való buzdítás a 19. századra nyúlik vissza, ám akkor kezdett el egyre szélesebb körűvé válni, amikor a második világháború után egyre több nőt vettek fel a főiskolákra, egyetemekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.