A pozitív eredmények száma nagyon alacsony

A tanúvallomások szerepe nő a doppingellenes harcban

A pozitív teszteredmények száma nagyon alacsony, ezért a tanúvallomások "felhasználása" egyre fontosabb a doppingellenes harcban.

2015.07.03 03:30MTI

Erről beszélt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában a brit atlétát, Mo Farah-t érintő gyanúsítgatások kapcsán.

Tiszeker Ágnes jelezte, az, hogy a britek kétszeres olimpiai bajnok hosszútávfutója hevesen tagadja érintettségét a trénerével kapcsolatban felmerült ügyben, és "megpróbálja tisztázni a saját és edzője helyzetét, mindenképpen azt jelenti, hogy a doppingellenőrző oldal erős", az ugyanakkor rosszat tesz a sportnak, hogy mindent beárnyékol a doppingolás gyanúja.

Ebben az ügyben sincsenek még konkrét bizonyítékok, pozitív minták - jegyezte meg Tiszeker Ágnes, aki ezzel kapcsolatban kifejtette, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) belátta, az alacsony, mindössze 1-1,5 százalékos laboratóriumi pozitivitás miatt a bizonyítékok egyre kevésbé alapulnak eredményeken, és előtérbe került a tanúvallomások felhasználása.

"Az Armstrong-ügynek ez volt az egyik fontos tanulsága" - hozta fel példaként a hét Tour de France-elsőségétől megfosztott amerikai kerékpáros esetét, hozzátéve, huszonhatan vallottak Lance Armstrong ellen, olyan sporttársak, akik doppingvétségük miatt maguk is az eltiltásukat töltötték.

A tanúvallomásokat a WADA támogatja, a MACS vezetője pedig emlékeztetett, hogy az új doppingkódex lehetővé teszi az eltiltott sportoló büntetésének akár 75 százalékos mérséklését, amennyiben teljes, őszinte feltáró vallomást tesz, ha felfedi, hogy ki doppingol még, kinek van erről tudomása, ki szerezte be a szert és miként jutott hozzá.

Tiszeker Ágnes a versenyen kívüli tesztelések gyakorlatáról is szót ejtett, s jelezte, valószínűleg a jövőben változtatni fognak a mostani szabályokon és eltörlik a sportolóknak biztosított éjszakai nyugalmi időszakot. Azaz 23.00 és 6.00 óra között is kereshetik az ellenőrök a sportolókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.