Marosi és Kasza

Öttusa-vb: két magyar a férfiak döntőjében

Két magyar, Marosi Ádám és Kasza Róbert jutott be a pénteki döntőbe a berlini öttusa-világbajnokság hagyományos férfi versenyében.

2015.07.01 20:08MTI

A szerdai selejtezőben kilencvenen indultak, a három harmincfős csoportból az első nyolc hely ért automatikusan finálét, további 12 versenyző pedig a pontszáma alapján került a döntőbe, ahol már olimpiai kvótáért is lehet majd küzdeni.

Az A csoportban Kasza és Demeter Bence nagyjából a várakozásnak megfelelően kezdett, előbbi 2:01.95, utóbbi pedig 2:03.50 perc alatt úszta le a 200 métert az Olimpiai Park nyitott 50 méteres medencéjében, ami ötödik, illetve kilencedik helyet ért. A folytatás viszont nem sikerült jól, vívásban mindketten elmaradtak a várakozástól, ezzel nehéz helyzetbe hozták magukat a kombinált számra. Eleinte eredményesen vívtak, szépen gyűjtögették a győzelmeiket, de aztán következett egy olyan szakasz, amelybe sok vereség csúszott be, s később sem igazán sikerült újra elkapni a fonalat. Egyformán 13 győzelemmel és 16 vereséggel fejezték be ezt a számot, ezzel összesítésben a 13., valamint a 15. helyre csúsztak vissza. A 4x800 méteres, négy lövészettel megszakított futásnak kis különbséggel, gyakorlatilag hasonló helyzetből vágtak neki, de míg Kasza gyors sorozatokkal körről körre lépegetett előre, s végül kilencedikként futott a célba - pontszámával pedig befért a döntőbe -, addig Demeter egy darabig csak őrizte pozícióját, majd a végére erősen visszacsúszott. Negyedszerre, amikor már nagyon jó lövészetre lett volna szüksége, még a korábbiaknál is többet hibázott, így többen mögüle is eléje kerültek. Tizenkilencedikként fejezte be a versenyt, összpontszáma nem volt elég a továbbjutáshoz, így a - tavaly világbajnok - magyar csapat nem lesz teljes létszámú a döntőben.

"Fogalmam sincs, mit mondjak, kavarognak a gondolatok a fejemben - kereste a szavakat csalódottan pár perccel a futás után Demeter. Nem tudom, mi történt a lövészetben, csak annyit tudok, hogy már a harmadik körben teljesen besavasodtam, és levegőt is alig kaptam. A vívásom egy darabig jó volt, aztán nem azt csináltam, amit kellett volna. Ebben az évben valahogy nem vagyok önmagam" - tette hozzá.

A harmadik csapattag, Marosi a C csoportban versenyzett. Ő is úszással kezdett, mégpedig igen jó, 2:00.74 perces eredménnyel. Amint azt a levezetés után elmondta, nem esett jól neki a 200 méter, de az idejével elégedett volt.

"Nehéz úgy úszni, hogy nem tudom, jól megy-e vagy sem" - utalt arra, hogy az övé melletti pályán az amerikai Logan Storie nagyon ellépett tőle - és a többiektől -, és öttusaúszásban világrekordnak számító 1:53.08-cal csapott a célba. - "Az időm viszont így is nagyon jó lett, második legjobbamat úsztam" - tette hozzá.

A vívásban jól indult, végül ő is negatív mérleggel, 14 győzelemmel és 15 vereséggel végzett, emiatt csak 13.-ként kezdhette meg a kombinált számot. Az első két lövészeténél még nem volt magabiztos, a harmadik és a negyedik viszont jól sikerült neki, így végül a közvetlen élcsoporttal a hatodik helyen futott a célba.

"A harmadik sorozatnál éreztem rá a lövészetre" - adta meg felszabadultan, mosolyogva közvetlen továbbjutásának kulcsát Marosi.

Kasza döntőbe kerülése csak ekkor dőlt el. Korábban, a B csoportban hat versenyzőnek is jobb pontszáma volt az övénél a nem direkt döntősök közül, így a C-ből legfeljebb öten előzhették meg ilyenek. Végül csak a 9.-nek és a 10.-nek volt jobb pontszáma, a következő kettő annyival végzett, mint Kasza, így ő is döntős lett.

Az egyéni induló Tomaschof Soma, aki hétfőn ötödik volt váltóban Tibolya Péterrel, vívással indította napját. A még csak 19 éves versenyző 12 asszót nyert meg és 17-et vesztett el - emellé 10 pontos büntetést kapott, mert nem volt meg a nemzetiségét jelző karszalagja. Később 2:05.53-at úszott, amivel 22. volt a kombinált szám előtt, vagyis kevés esélye maradt a döntőbe kerülésre. Végül a 26. helyen fejezte be egyéni szereplését, amelyre úgy kerülhetett sor, hogy az eredetileg jelölt Demeter Gergely pár nappal az elutazás előtt megsérült.

A kombinált számot Marosi 11:35, Kasza 11:38, Tomaschof 12:27, Demeter 12:38 perc alatt teljesítette.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány még délelőtt úgy fogalmazott, a versenyzők általában jobban félnek a selejtezőtől, mint a döntőtől, mivel nagyjából a mezőny fele úgy vág neki, hogy illik bekerülnie a fináléba, de ott csak 36 hely van.

Csütörtökön a nők hagyományos versenyének selejtezőjét rendezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.