Ünnepélyes keretek között

Sporttudományi oktatóközpont alapkövét rakták le a Debreceni Egyetemen

Ünnepélyes keretek közt rakták le a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjának az alapkövét az Egyetem téri campus sporttelepén szerdán.

2015.05.20 14:06MTI
MTI/Czeglédi Zsolt

Szilvássy Zoltán rektor köszöntőjében mérföldkőnek nevezte a leendő komplexumot, mellyel a Debreceni Egyetem a sporttudomány fellegvára lesz nemcsak a városban, hanem az országban is.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja arra emlékeztetett, hogy 1937-ben határozta el az egyetem egy sportcsarnok megépítését, amely azóta sem készült el, ám 78 év elteltével valóra válik a régi álom. Számos terv készült, melyhez a forrásokat a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési ciklusból szerezték meg. A 4200 négyzetméteres komplexum csaknem kétmilliárd forintból készül el a közbeszerzésen nyertes Hunép Univerzál Zrt.-vel kötött szerződés eredményeként.

A munkálatokat április 22-én kezdték el, a beruházást október végén, november elején át is adják. A háromszintes létesítmény főként a sporttudományhoz, valamint az oktatáshoz kapcsolódó kutatásoknak ad majd otthont, míg a lelátón több száz néző szurkolhat a DEAC csapatainak - derült ki a kancellár tájékoztatójából.

Az eseményen Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő kijelentette: a Debreceni Egyetem a legjobb hely arra, hogy a sport- és egészségtudomány összekapcsolódjon, ehhez megfelelő alapot nyújt a hamarosan elkészülő központ.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte: a város stratégiai kérdésként tekint a sportra, hiszen valamennyi sportág eredményesen működik Debrecenben, a létesítmények - a Nagyerdei Stadion, a Főnix Csarnok, az uszoda és a jégcsarnok - nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmasak.

Köpeczi-Bócz Tamás, az európai uniós fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy több fontos célt szolgál a fél év múlva elkészülő sportkomplexum. Sportolási lehetőséget nyújt, megvalósul a város, a vállalkozások és kamarák együttműködése az egészségmegőrzés érdekében, nem utolsó sorban pedig megvalósul a sport- és egészségtudomány együttes tevékenysége.

MTI/Czeglédi Zsolt


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.