Könyvajánló

Megjelent Az Aranycsapat Kincseskönyve

Buzánszky Jenő születésének 90. évfordulóján, hétfőn került a boltokba a legendás Aranycsapat tárgyi emlékeit különleges, újszerű módon feldolgozó kiadvány, Az Aranycsapat Kincseskönyve.

2015.05.04 13:45MTI
www.puskas.com

A 64 oldalas könyv száznál is több fotót, az eredetivel mindenben megegyező belépőjegyeket, műsorfüzeteket, képeslapokat, autogramkártyákat tartalmaz.

Értékes Christos, a forgalmazó Twister Média felelős kiadója a hétfői könyvbemutató sajtótájékoztatón elárulta: egy tengerentúli hokis kiadvány adta az ötletet, s úgy gondolták, Magyarországon is lehet létjogosultsága egy ilyen műnek. A könyvvel új műfajt kívánnak teremteni a hazai sportkönyvek palettáján, ugyanis 39, még sohasem publikált tárgyat, újraalkotott papírrelikviát helyeztek el a kiadványban, ezeket az olvasó a kezébe veheti az események tanulmányozása során.

A kötet elkészítéséhez nagy segítséget nyújtott visszaemlékezéseivel az Aranycsapat tizenkettedik játékosaként is emlegetett legendás riporter, Szepesi György, aki a köszöntőt írta és minden fejezethez külön gondolatokat, visszaemlékezéseket fűzött.

"Bízom benne, hogy ennek a könyvnek lesz még folytatása, és abban is, hogy lesz még magyar Aranycsapat. Hogy születnek majd új Puskások és Kocsisok" - mondta a bemutatón a 93 éves Szepesi György.

A különleges tárgyak és illusztrációk kiválasztásában és közreadásában a kiadó partnere volt a legnagyobb Aranycsapat-gyűjteményt gondozó Puskás Intézet, amelynek igazgatója, Szöllősi György szerzőként, szerkesztőként is jegyzi a díszes kötetet, szakértőként pedig az intézet archívumvezetője, Mravik Gusztáv is közreműködött az elkészítésében. Az Aranycsapat kialakulásának, sikereinek, majd széthullásának történetét, szakmai és történelmi jelentőségét részletesen bemutató könyv írója még Szepesi és Szöllősi szerzőtársaként Bodnár Zalán, a magyar FourFourTwo magazin főmunkatársa.

A könyvben megtalálhatók az 1952-es helsinki olimpia, az angolok ellen játszott londoni 6-3 és a budapesti 7-1, továbbá a svájci világbajnokság belépőjegyei, reprint műsorfüzetei, a játékosok aláírt autogramkártyái, a legértékesebb érmek, trófeák, a korabeli felszerelések fotója, hírügynökségi, titkosszolgálati jelentések, korabeli menükártyák, újságok.

Az Aranycsapat Kincseskönyve a legendás válogatott klasszikussá vált tizenegyének utolsóként, január 11-én elhunyt tagja, Buzánszky Jenő előszavával jelent meg, ezt a sportember múlt év végén, még kórházba kerülése előtt írta.

Értékes Christos kérdésre válaszolva elárulta, hogy hasonló kiadvány elkészítésén gondolkodnak Puskás Ferencről, illetve a Ferencváros és az Újpest labdarúgócsapatáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.