Férfi kézilabda Eb-selejtező

Magyar győzelem és továbbjutás

A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a januári, lengyelországi Európa-bajnokságra.

2015.05.02 17:55MTI
MTI/Kovács Anikó

A kvartett első két helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadikja vehet részt a kontinensviadalon, a mostani sikerrel pedig Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese nem végezhet a második helynél hátrébb.

Mivel a magyarok lemaradtak az idén januárban rendezett vb-ről, roppant fontos volt, hogy ott lehessenek a kontinensviadalon, mert majd azon kell olyan helyezést elérniük, hogy maradjon esélyük a riói olimpiai kvóta megszerzésére.

Eredmény, 5. csoport:
Magyarország-Oroszország 29-25 (15-11)
magyar góldobók: Bodó 6, Császár 6, Nagy 4, Harsányi 4, Balogh 3, Ancsin 2, Zubai 1, Gazdag 1, Lékai 1, Iváncsik 1

A két csapat két napja a Moszkva melletti Csehovban már találkozott egymással, akkor negyedórát leszámítva remekül játszottak a magyarok, és 27-23-ra diadalmaskodtak.

A most közel 5000 szurkoló által hajtott hazaiak nem kezdtek jól, a bátran játszó oroszok elléptek 4-2-re. Emberelőnyben viszont felpörögtek az események, sorozatban négyszer volt eredményes a magyar csapat. Ebben a szakaszban Harsányi kétszer is betalált, majd csatlakozott hozzá Nagy, így sikerült elhúzni (8-5).

Dujshebaev több poszton is cserélt, majd az oroszokon az időkérés sem segített, így a szünetig tovább nőtt az előny Bodó gólerős játékának köszönhetően. A félidőt Székely látványos hárítása zárta.

Váltótársa, Mikler szép védéssel, míg Császár három góllal kezdte a második játékrészt. A vendégeknek ugyan akadtak fellángolásai - egyszer például emberhátrányos két percüket nyerték meg -, de ekkor még nem volt ok az izgalomra, mert mindig tovább tudta lendítani valaki a magyar együttest. Aztán az addig gólerős Császár büntetőt rontott, de az ellenfél is elkövette ugyanezt a hibát. Lékai hosszú gólcsendet zárt le, majd Harsányit küldték ki, ezalatt pedig Iváncsik hagyott ki hétméterest.

Lassan elkezdték a felzárkózást az oroszok, de eleinte Bodó góljaival még vissza lehetett őket verni. Aztán már Mikler védésének köszönhetően maradt el az egyenlítés. Cseliscsev egy durva ütésért piros lapot kapott, az emberelőnyt pedig jól használta ki a hazai csapat. Az utolsó négy perc 27-24-ről kezdődött, a hajrában pedig már nem volt fordulat.

A magyar válogatott csütörtökig tétmérkőzésen egyszer sem tudott nyerni az orosz, illetve a jogelőd szovjet és FÁK-válogatott ellen, most pedig sorozatban kétszer is sikerült diadalmaskodni.

"Nagyon nehéz mérkőzést sikert megnyernünk, az oroszok sokkal jobbak voltak, mint két napja - összegzett Talant Dujshebaev. "Büszke vagyok a csapatra, amely négy forduló alatt nyolc pontot gyűjtött, és kijutott az Eb-re. Remélem, csoportelsők leszünk, úgy várhatjuk majd a sorsolást" - tette hozzá.

MTI/Kovács Anikó

"A csehovi mérkőzés után hosszú volt az út haza, keveset tudtunk pihenni - mondta Bodó Richárd. "Mindenki mindent beleadott, mert szerettük volna már most kiharcolni a továbbjutást. Jó volt a védekezés és a kapusteljesítmény, s lassan összeállt a támadójáték is" - fűzte hozzá.

"Kevés időnk volt készülni, de a kapitány sokat cserélt a meccs alatt, így maradt erő a végjátékra - értékelt Császár Gábor. "Ezen a meccsen kiderült, hogy sok még a tanulni valónk, de jó érzés, hogy van tartása a csapatnak" - mondta.

Vasárnap játsszák:
Portugália-Ukrajna 17.05

Az állás: 1. Magyarország 8 pont/4 mérkőzés, 2. Portugália 2/3 (91-91), 3. Oroszország 2/3 (82-85), 4. Ukrajna 0/2

A magyar csapat további mérkőzései:
június 10.: Portugália-Magyarország, Santo Tirso 21.05
június 13.: Magyarország-Ukrajna, Győr 16.00

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.