Háttér

Divízió I/A jégkorong-vb: másodszor jutott a világelitbe a válogatott

A 2008-as csodát ismét átélve Krakkóban harcolta ki a világelitben szereplés jogát a magyar jégkorong-válogatott azzal, hogy a kazahok mögött a második helyen végzett a divízió I/A-világbajnokságon.

2015.04.26 08:20MTI

Jövőre Szentpéterváron, illetve Moszkvában olyan csapatok ellen szerepelhet Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese, mint Kanada, Oroszország, Svédország, Finnország, az Egyesült Államok vagy Csehország.



A magyarok 2008-ban Szapporóban Pat Cortina vezetésével megnyerték a másodosztályt (akkor csak a győztes jutott fel), és akkor 70 év után sikerült az élvonalba kerülni. A csoportok átalakításával a divízió I/A erősebb mezőnyű lett, mint amilyen még hét éve volt. Kivétel nélkül 2009 óta mindig Kazahsztán és Olaszország cserélt helyet Ausztriával és Szlovéniával, most az átalakított, megfiatalított olasz csapat helyén keletkezett űrt tölti be a magyar válogatott.

A hét évvel ezelőtti feljutást még a magyar hoki "hőskorának" játékosai (mint például Ladányi Balázs, a 2009-ben elhunyt ifj. Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Szélig Viktor, Tokaji Viktor, Szuper Levente, Kangyal Balázs) harcolták ki. Ennek a generációnak a tagjai közül néhányan még játszanak, de alapvetően már nem rájuk épül a mostani válogatott. A kapitány személye is változott, állampolgársága viszont nem: a kanadai Rich Chernomaz irányítja a csapatot.

A szapporói diadal és a 2009-es svájci elit vb-n való szereplés nagy hatása volt, hogy a hoki bekerült a látványsportágak közé, a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda és a vízilabda mellé, így a korábbinál összehasonlíthatatlanul több pénz áramlott a sportágba a társasági nyereség adó (TAO) révén. Jelentősen megnőtt az igazolt játékosok és a fedettpályák száma, ám így is óriási a lemaradás a topországokhoz képest.

Magyarországon már 19 szabványméretű pálya üzemel, Szapporó előtt ez a szám nem érte el a tizet. Jelenleg közel 4400 igazolt hokis van Magyarországon, hét éve ennek közel a harmada volt csak.

Összehasonlításképpen: Kanadában 722 ezer hokis játszhat 2631 fedett pályán, Svédországban 57 ezer 355-ön, Csehországban 110 ezer 158-on, Finnországban 74 ezer 260-on, az Egyesült Államokban 519 ezer 1898-on, a jövő évi vb-házigazda Oroszországban pedig 84 ezer 419-en. Ezen országok egy-egy sztárja, mint például a kanadai Sidney Crosby, a svéd Henrik Lundqvist, a cseh Jaromir Jagr, a finn Pekka Rinne, az amerikai Patrick Kane vagy az orosz Jevgenyij Malkin és Alekszandr Ovecskin idényenként egyedül annyi pénzt keres, mint a magyar szövetség négy-ötéves költségvetése TAO-s pénzzel együtt.

Fotó: Facebook/Magyar Jégkorong

A mostani keretben már ott volt Szapporóban Hetényi Zoltán (tartalék Krakkóban most), Vas Márton, Benk András, Kovács Csaba és Vas János, míg Tokaji sérülés miatt ezúttal a szakmai stáb tagja volt, pályára nem léphetett, Majoross Gergely másodedzője a válogatottnak, Kangyal utánpótlásért felelős vezető a szövetségben, míg Sille Tamás szintén edző a csapat mellett.

A válogatott gerincét az osztrák ligában (EBEL) idén negyeddöntős Fehérvár AV19 adja. Érdekesség, hogy a Volán a 2007/08-as idényben szerepelt először az EBEL-ben, és utána rögtön a válogatott feljutott az elitbe. A 2009-es svájci vb-n ott volt már Hetényi, Tokaji, Vas Márton és János, Benk, Kovács és Kóger Dániel.

A mostani siker elévülhetetlen részesei a vb előtt két héttel honosított, kanadai születésű Frank Banham és Andrew Sarauer. Mindketten ponterős játékkal rukkoltak elő, noha előbbi 40 éves, utóbbi 30. Bekerülésüket sok kritika is fogadta, mert ők az első olyan honosítottak, akiknek nincs magyar ősük. Szereplésükkel, hozzáállásukkal rácáfoltak a kétkedőkre. Korábban is akadtak honosított hokisok a magyar válogatottban, mint például Sille, Ondrejcik Rastislav, Holéczy Roger, Sikorcin Ladislav, de ők eleve letelepedési szándékkal érkeztek Magyarországra, és mindmáig a magyar hokiban dolgoznak, vagy még játszanak is.

Több játékos - Erdély Csanád, Vincze Péter, Nagy Krisztián, Sebők Balázs, Hári János, Gőz Balázs - a hét évvel ezelőtti "csoda" idején még U14-es, illetve U16-os játékosok volt, most pedig már ki tudták harcolni a vb-csapatba kerülést. Sebők Finnországban, Hári Svédország már légiós, és szintén külföldi szerepléshez jutott Vas Márton és János, illetve Sofron István. Rajtuk kívül a tengerentúlon szereplő Nagy Gergő, valamint a Svédországból hazatért, volános Bartalis István lenne még alapember, ha nem szólt volna közbe az amerikai liga rájátszása, illetve sérülés.

A feljutást kiharcoló csapat:
kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék) Rajna Miklós (Fehérvár AV19), tartalék: Hetényi Zoltán (Fehérvár AV19)
hátvédek: Gőz Balázs, Tyler Metcalfe (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Szirányi Bence (mind Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)
csatárok: Frank Banham, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)
szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
másodedzők: Majoross Gergely és Diego Scandella

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.