Szabadidősport

Vivicittá - Kettős magyar siker a félmaratonon

A férfiaknál Varga István, a nőknél pedig Merényi Tímea Krisztina nyerte a félmaratoni versenyt a margitszigeti központtal zajló 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson.

2015.04.19 14:39MTI
MTI/Szigetváry Zsolt

A szervezők vasárnapi hírleve emlékeztet arra, hogy erre a távra már egy hónappal ezelőtt betelt a 8500 fős nevezési limit, így csaknem negyedórán át tartott, míg az utolsó futó is sorra került a rajtnál. Az idén először kétnapos fesztiválra 75 ország több mint 2000 futója érkezett Budapestre, a legtöbbjük a félmaratonon indult. Egészen távoli vidékekről is érkeztek nevezések, többek között Azerbajdzsánból, Bolíviából, Pakisztánból, Vietnámból, Bahreinből, Mexikóból, Kirgizisztánból, Palesztinából, Mongóliából, Üzbegisztánból és Costa Ricáról. A legtöbben Olaszországból (212), Angliából (153) és Németországból (148) jöttek a magyar fővárosba.

A mezőnyt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke indította útnak.

A félmaratonon az első hat kilométeren az érdi Bartos Dávid vezette a mezőnyt, de akkor a 42 éves Varga István utolérte 17 évvel fiatalabb ellenfelét és attól kezdve nem engedett maga elé senkit.

"Kicsit féltem, mert hamar, már majd tíz perccel a rajt előtt beálltam a sorba, és bár nem merevedtem le, ennek ellenére az első két kilométert óvatosan kezdtem. A fordítóig hárman futottunk együtt, és bár nem robbantottam, a többiek nem tudták tartani a ritmust, így fokozatosan leszakítottam őket. A táv feléig viszonylag lazán ment, azonban a pesti oldal már nem volt könnyű menet: szembeszél fújt végig az Árpád hídig" - idézi a közlemény Varga Istvánt.

Mint elmondta, amikor felért a hídra és visszanézett, akkor tudatosult benne, hogy nyerhet. Ez az első Viviccittán elért győzelme.

A nőknél a 2012-es maratoni magyar bajnok, a 44 éves taksonyi Merényi Tímea Krisztina a félmaraton Vivicittá-programba kerülése óta az eddigi legjobb idővel szerezte meg az első helyet.

"Tavaly egy sérülés meghiúsította a rajtomat, így bár egy hete Rotterdamban egy maratont futottam és rettenetesen fáradt voltam, mégsem akartam kihagyni a Vivicittát" - mondta a győztes, aki nem futott még ezen a versenyen és egyfajta edzésként fogta fel a 21 kilométert. Felidézte, hogy egyik riválisa nagyot robbantott a rajtnál, de már az első kilométernél maga mögé tudta utasítani. A táv első felében is mindig akadt valaki, aki mögé fel tudott lépni.

"Sajnos éppen a rakparton maradtam egyedül. Meg is szenvedtem ezt a szakaszt, éreztem a lábamban a fáradtságot. A közönség végig velem volt, éreztem a bíztatásukat. Az időeredményen még lehetne javítani, de így is rettenetesen örülök a győzelemnek, hiszen nem számítottam rá" - tette hozzá Merényi Tímea Krisztina.

Eredmények, félmaraton:

férfiak: 1. Varga István (ELTE ADSK) 1:11:31 óra 2. Soós Dániel (BHSE) 1:12:04 3. Martin Chouteau (francia) 1:12:16

nők: 1. Merényi Tímea Krisztina (BHSE) 1:20:32 óra 2. Brassay Réka (VEDAC) 1:23:23 3. Rozsnyai Lilla (ELTE ADSK) 1:24:37

handbike, férfiak: 1. Lévai Endre (Budapest) 1:12:47 óra 2. Schober László (Budapest) 1:13:32 3. Juhász Tamás (Veresegyháza) 1:26:23

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.