Férfi vízilabda világliga

Győzött és csoportelsőként szuperdöntős a Benedek-csapat

Százszázalékos mérleggel, elsőként jutott tovább a világliga nyolccsapatos szuperdöntőjébe a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután utolsó, Győrben vívott csoportmérkőzésén győzött a görögök ellen.

2015.04.14 20:12MTI
MTI/Krizsán Csaba

Eredmény, európai selejtező, A csoport, 6. forduló:
Magyarország-Görögország 12-11 (2-1, 4-2, 2-3, 4-5)
a góldobók: Hosnyánszky 3, Madaras, Vámos, Varga Dániel 2-2, Angyal, Hárai, Varga Dénes 1-1, illetve Murakisz, Gunasz 3-3, Kolomvosz, Funtulisz 2-2, Vlahopulosz 1

Az új győri uszodában rendezett mérkőzésnek Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese - amely kétszer-kétszer legyőzte a román és a szlovák együttest is - abban a tudatban vághatott neki, hogy már egy döntetlennel is négyesének élén végez. Ám a világbajnoki címvédő gárda nyerni akart, miként tette azt az első meccsen is, Athénban, ahol két góllal, 15-13-ra diadalmaskodott.

A találkozó kölcsönösen sikertelen próbálkozásokkal indult, míg nem Madaras Norbert ügyes ejtéssel megszerezte a vezetést, majd Angyal Dániel értékesített egy emberelőnyt. Közvetlenül az első szünet előtt ugyancsak hat az öt elleni játék végén szépítettek a görögök (2-1).

A második ráúszásnál is a vendégek hozták el a labdát, viszont gólt a magyarok lőttek, ráadásul háromszor is egymás után: előbb centerből Hárai Balázs csavart a görög kapuba, aztán a csapatkapitány Varga Dániel, majd Vámos Márton volt eredményes (5-1). A görögök azonban nem adták fel, szépítettek (5-2), s a nagyszünetet megelőzően még Hosnyánszky Norbert találatára is volt válaszuk (6-3).

MTI/Krizsán Csaba

A pihenő az ellenfélnek segített, amennyiben büntetőből 6-4-re felzárkózott, Madaras, az első magyar duplázó bombagóljával viszont 7-4-re módosult az állás. Nem nyugodhattak meg azonban a hazaiak, mert újabb két görög góllal hirtelen igen szorossá vált a mérkőzés (7-6). Kevesebb, mint fél perc volt hátra a harmadik negyedből, amikor Hosnyánszky lövése célba ért (8-6).

A befejező nyolc perc hazai találattal rajtolt, Varga Dénes ötméteresből volt eredményes (9-6). A szívós görögök emberelőnyből feljöttek ugyan 9-7-re, Vámos balkeze azonban ismét villant, újfent háromgólosra hízott az előny (10-7). Ugyanez a forgatókönyv érvényesült nem sokkal később két ízben is: emberelőnyös görög gól után, szintúgy létszámfölényes akció lezárásaként először Varga Dániel, másodjára pedig Hosnyánszky jeleskedett (12-9). Bő egy perccel a meccs vége előtt megint közelebb jött a görög válogatott (12-10), amely még a hajrában is szerzett egy gólt, de 12-11-re a magyar csapat nyert, hatodik vl-selejtezős fellépésén hatodik győzelmét aratva. Ezzel tökéletes mérleggel, magabiztosan végzett csoportja első helyén, s várhatja a nyári folytatást.

A szuperdöntőt, amelynek összdíjazása 450 ezer dollár, a selejtezősorozat nyolc legjobb válogatottjának részvételével rendezik meg az olaszországi Bergamóban, június 23. és 28. között. A finálé győztese kijut a riói olimpiára.

A négyes másik mérkőzésén:
Szlovákia-Románia 8-9 (2-1, 3-3, 2-3, 1-2)

Az A csoport végeredménye:
1. (és szuperdöntős) Magyarország 18 pont,
2. Görögország 12,
3. Románia 5,
4. Szlovákia 1

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.