Könyvajánló

Könyv Veres Győzőről

Könyv jelent meg Veres Győzőről, a hazai és az egyetemes súlyemelés egyik legkiemelkedőbb alakjáról, aki a sportág első magyar ötkarikás érmese és világbajnoka volt.

2015.03.31 01:30MTI

Veres Győző 1936. június 13-án született Berekböszörményben. Debrecenben kezdett komolyabban foglalkozni a súlyemeléssel, amelynek első olimpiai érmét 1960-ban, Rómában ő szerezte Magyarországnak. 1962-ben és 1963-ban összetettben világbajnok lett, majd 1964-ben, Tokióban ismét az olimpiai dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 1968-as, mexikóvárosi ötkarikás játékokon negyedik volt összetettben, 1970-től pedig már csak az edzőségre koncentrált: a válogatott mellett és klubjában, a Tatabányában dolgozott. 1973-ban elfogadott egy Törökországból érkezett ajánlatot, s többé nem is tért vissza Magyarországra. 1974 végén Ausztráliában telepedett le, ahol egy autókereskedésben dolgozott nyugdíjazásáig.

Veres Győzőt 2011. február elsején hosszas betegség után, 74 éves korában, Melbourne-ben érte a halál. Kívánsága az volt, hogy Magyarországon temessék el, hamvai végakaratának megfelelően Budapesten, a Szent István Bazilikában, az altemplom urnatemetőjében nyugszanak.

Az aranyaktól a porba - egy ellopott élet címet viselő könyvet Norvégiában élő fia, Veres Csaba és kecskeméti unokabátyja, Kertész József állította össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.