Egy kis előzetes

Karate Eb: bakui kvótákért utazik a magyar csapat

Tizennégy fős magyar csapat vész részt a csütörtöktől vasárnapig tartó isztambuli karate Európa-bajnokságon, amelyről részvételi jogot lehet szerezni a nyári Európa Játékokra.

2015.03.18 16:41MTI

Szerdai közleményében a hazai sportági szövetség jelezte, hogy a küldöttséggel szemben két bakui indulási lehetőség kiharcolása az elvárás a törökországi kontinensviadalon.

Az Európa Játékokon karatéban csak egyéni versenyszámokat rendeznek. A férfiaknál és nőknél is formagyakorlatban (kata), illetve küzdelemben (kumite) öt súlycsoportban zajlik majd a versengés, valamennyi kategóriában nyolc versenyzővel.

A kvalifikációhoz az isztambuli Eb-n az első hatban kell végezni, ami azt jelenti, hogy a döntők és a bronzmérkőzések résztvevői biztosítják helyüket az Európa Játékokon. Bakuban ezenkívül egy-egy helyet kapnak a rendező jogán az azeri versenyzők, a fennmaradó utolsó helyeket pedig "szabadkártyás" meghívással töltik be.

A karate nem olimpiai sportágként lehet ott a június 12. és 28. között sorra kerülő Európa Játékokon, amelyen húsz sportágban mintegy hatezer versenyző küzd majd meg az érmekért.

Ruzsinszki György, a felnőtt karateválogatott edzője abban bízik, hogy az Európa-bajnokságon összejön a tervezett két kvalifikációs hely kiharcolása, és ez éremszerzéssel párosul. Emellett a csapatoktól is jó szereplést vár.

"Nem szívesen emelek ki senkit, de azért az elmondható, hogy Tadissi Martial hosszú ideje stabilan jó teljesítményt nyújt, akárcsak az idén az U21-es korosztályban Európa-bajnokságot nyert Hárspataki Gábor. A nőknél az indulók között van az elmúlt időszak sikerkovácsai közül Tóth Beatrix és Bartha Nikola, de a válogatott valamennyi tagjában benne van a kvalifikáció esélye" - idézte a szakember a szövetségi közlemény.

A magyar Eb-indulók:
kata: Nagy Botond, Sterck Laura
kumite:
egyéni: Hübner András (60 kg), Tadissi Martial (67) Hárspataki Gábor (75), Höning Alexander (84), illetve Molnár Réka (50, Tóth Beatrix (55), Lassingleitner Fruzsina (61), Bartha Nikola (+68 kg)
csapat: Hárspataki Gábor, Höning Alexander, Höning Dávid, Koburger Soma, Szegedi Döme, Tadissi Martial, Virág András, illetve Bartha Nikola, Lassingleitner Fruzsina, Molnár Réka, Tóth Beatrix

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.