Jövőhéten lehet megállapodás

Stefan Svitek lehet a női kosárválogatott szövetségi kapitánya

A 48 éves Svitek 2012-ben már irányította a nemzeti együttest, amely annak ellenére, hogy három veresége mellett ötször győzött, nem jutott ki az Eb-re.

2015.01.27 15:02MTI

Stefan Svitek lehet a júniusi, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Az új szakvezető személyéről a szövetség (MKOSZ) elnöksége keddi ülésén egyeztetett az NB I-es klubok képviselőivel, és végül a szlovák szakember felkérése mellett döntött. A 48 éves Svitek - aki jelenleg a magyar válogatott Quigley Allie-t is foglalkoztató lengyel Kraków vezetőedzője - 2012-ben már irányította a nemzeti együttest, amely annak ellenére, hogy három veresége mellett ötször győzött, nem jutott ki az Eb-re.

Szalay Ferenc MKOSZ-elnök közölte: remélhetőleg a jövő hétig létrejön a megállapodás.

"Három évvel ezelőtt nagyon kevésen múlt Stefan Svitek irányítása alatt az Eb-részvételünk, egy-két pont hiányzott a meccseken, és többen megsérültek" - emelte ki Szalay Ferenc, hozzátéve: az élvonalbeli klubok szerepet vállalnak a válogatott játékosok felkészítésében, és a nemzeti csapatnál várhatóan hat-hét hét jut majd az Eb előtti összetartásra.

Az MKOSZ december 31-én jelentette be, hogy Farkas Sándor már csak női szakágvezetőként dolgozik tovább, szövetségi kapitánynak pedig másik trénert nevez ki. Ennek kapcsán a szövetség vezetője kifejtette, az utánpótlás-válogatottak sikerei miatt volt szükség arra, hogy egy teljes státuszú kapitány felkéréséről határozzanak.

A férfi és női vonalon is magyar bajnoki címet szerzett Farkas 2013 februárja óta töltötte be a kapitányi posztot, ám tétmérkőzésen egyszer sem ült a kispadon. Két éve ugyanis nem jutott ki az Eb-re a válogatott, az idei kontinenstornára pedig házigazdaként nem kellett selejtezőket vívnia.

A magyar-román közös rendezésű Eb június 11-én kezdődik Sopronban, Szombathelyen, Aradon és Temesváron. A középdöntőbe jutáshoz a nemzeti együttesnek az ötös csoportból az első háromban kell végeznie, az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D csoportban, amelynek meccseire Sopronban kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.