A sportolók is megszólalnak

1984 A kettétört olimpia - sportkönyv a Los Angeles-i bojkottról

A szocialista országok, köztük Magyarország által bojkottált Los Angeles-i olimpia hátteréről szól az, a leginkább érintett sportolókat is megszólaltató, 1984 - A kettétört olimpia című könyv, amelyet szerdán sajtótájékoztató keretében mutattak be az egykori Népstadionban.

2014.11.27 01:30MTI

A médiaeseményt különleges helyszínen, jelesül abban az épületrészben tartották, ahol a bojkottról szóló szavazást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) harminc évvel ezelőtti ülésén megejtették.

A Kék Európa Stúdió gondozásában napvilágot látott 400 oldalas műben - amint azt a kiadó igazgatója, a könyvet szerkesztő Harle Tamás elmondta - több mint másfélszáz magyar versenyző emlékezik vissza a történtekre. Közülük többen a bemutatón is jelen voltak, s amint azt a társak nevében is szóló vívó, a világbajnok - akkor már olimpiai bronzérmes - Stefanek Gertrúd leszögezte: valósággal letaglózta őket a következményeket illetően karriereket, sportpályafutásokat, olykor életeket kettétörő bejelentés, hogy nem mennek Los Angelesbe.

A korábbi öttusázó, 1988-ban csapatban olimpiai aranyérmes, szintén világbajnok Fábián László, a MOB jelenlegi sportigazgatója egy felvetésre reagálva úgy fogalmazott, hogy magyar szempontból igen sikeres olimpia lehetett volna az 1984-es.

Az 1987-es születésű szerző, az elsőkönyves Radványi Benedek kitért rá: miközben összegyűjtötte, az érintettek hogyan élték meg a bojkottot, olyan kérdésekre is választ talált, mint például hogy miért lehettek ott a románok a három évtizeddel ezelőtti nyári játékokon, s a magyarok miért nem, vagy hogy kötelező volt-e a bojkott, a Szovjetunió melletti felsorakozás, avagy kínálkozott volna más lehetőség is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.