Gerevich-Kovács-Kárpáti vk

Szilágyi Áron ezüstérmes a kardvilágkupán

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron ezüstérmet nyert szombaton a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvilágkupa egyéni versenyében.

2014.11.22 18:32MTI

A rekordnagyságú mezőnyt, 31 ország 208 versenyzőjét felvonultató viadalon még egy magyar, Szatmári András jutott a legjobb nyolc közé, ő végül hatodik lett.

A pénteki selejtezővel megkezdődött verseny szombati folytatásában a 64-es tábla küzdelmeiben a vb-bronzérmes magyar csapat minden tagja érdekelt volt: a 2012-es olimpiai bajnok Szilágyi, valamint az Európa-bajnoki bronzérmes Gémesi Csanád kiemeltként, míg Szatmári, Decsi Tamás és Iliász Nikolász a selejtezőn túljutva.

Az első fordulóban Gémesi és Decsi búcsúzott, a társak viszont a 32 közé jutottak. A legértékesebb siker és legizgalmasabb asszó Iliász nevéhez fűződött, aki a vb-címvédő, s a londoni olimpián bronzérmet nyert Nyikolaj Kovaljov ellen már 11-4-re vezetett, aztán az orosz 10-1-es sorozatot produkálva 14-12-re fordított. Már csak egy tus hiányzott a győzelméhez, ám ekkor megint Iliász pillanatai következtek, és végül ő ment tovább. Ez a győzelem azonban kivehette az erejét, mert a következő asszóban ukrán vetélytársa simán nyert ellene.

Szilágyinak és Szatmárinak olasz rivális jutott, mindketten győztek, utóbbi a londoni olimpia olasz ezüstérmese, Diego Ochiuzzi ellen nyert és jutott a nyolc közé.

A negyeddöntő első asszójában Szatmári 3-0-ra vezetett a világranglista-vezető, csapatban olimpiai bajnok Gu Bon Gil ellen, ám a dél-koreai nem adta fel, egyenlített, majd felváltva estek a találatok. 10-8-ra Szatmári vezetett, aztán 12-10-re, majd 14-10-re a dél-koreai. Szatmári szépíteni tudott ugyan, de győzni nem. Szilágyi viszont könnyedén nyert a másik dél-koreai ellen, így biztossá vált a magyar érem.

Szilágyi az elődöntőben a 2004-es olimpiai bajnok Aldo Montano ellen csatázott, 5-3-ra, majd 7-5-re is az olasz vezetett, de az egyperces szünet már a magyar vívó 8-7-es előnyével kezdődött. A pihenő után 11-8, majd 13-10 is volt a Vasas vívója javára, 13-12-re még megközelítette Montano, végül Szilágyi 15-13-ra nyert, s akárcsak tavasszal, ezúttal is az aranyéremért vívhatott.

A fináléban csakúgy, mint a verseny elmúlt idénybeli állomásán, márciusban, dél-koreai ellenféllel vívott Szilágyi. A kazanyi vb ezüstérmese 6-2-re elhúzott Szilágyi ellen, majd 8-3-as vezetésekor szünet következett. A pihenő után Szilágyi közelebb került ugyan ellenfeléhez, de ezúttal is ezüstérmet vehetett át.

"Ettől a koreai versenyzőtől kaptam ki a vb-n, azóta elemeztük a vívását, úgy látszik, még nem eléggé" - nyilatkozta az MTI-nek Szilágyi Áron. Hozzátette, hogy az asszó elején "elaludtam", ellenfele meg elhúzott. "Gratulálok, mert nagyon jól vívott. Rengeteg tanulsággal szolgált ez az asszó. Várom a vasárnapi csapatversenyt"- tette hozzá Szilágyi.

A csapatverseny vasárnap 10 órakor kezdődik a MOM Sportközpontban.

Facebook/Szilágyi Áron

Eredmények:

a 64 között: Szatmári András-Vincent Anstettt (francia) 15-10 Szilágyi Áron-Valeri Prijemka (fehérorosz) 15-10 Iliász Nikolász-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-14 Alberto Pellegrini (olasz)-Decsi Tamás 15-11 Seppe Van Holsbeke (belga)-Gémesi Csanád 15-12

a 32 között: Szilágyi-Nicolas Rousset (francia) 15-13 Szatmári-Luigi Samele (olasz) 15-10 Andrij Jagodka (ukrán)-Iliász 15-6

a 16 között: Szatmári-Diego Ochiuzzi (olasz) 15-10 Szilágyi-Pellegrini 15-12

a 8 között: Szilágyi-Hvang Bjung Jul (dél-koreai) 15-6 Gu Bon Gil (dél-koreai)-Szatmári 15-12 Aldo Montano (olasz)-Richard Huebers (német) 15-9 Alekszej Jakimenko (orosz)-Jagodka 15-5

elődöntő: Szilágyi-Montano 15-13 Gu Bon Gil-Jakimenko 15-7

döntő: Gu Bon Gil-Szilágyi 15-11

A végeredmény 1. Gu Bon Gil, 2. SZILÁGYI ÁRON, 3. Jakimenko és Montano, 5. Huebers, 6. Szatmári, 7. Hvang Bjung Jul, 8. Jagodka, ...32. Iliász Nikolász,...36. Gémesi Csanád, ...50. Decsi Tamás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.