Az oxigénből veszi ki a vizet

Többé nem kell vizespalackot cipelnünk

A biciklire erősíthető palackrendszer a levegő páratartalmából vonja ki az iható vizet, így téve szükségtelenné az induláskor kötelező feltöltést.

2014.11.20 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Kristof Retezár

Hidratálás - az alapszabály gyakorlatilag minden, mozgással járó sportnál, de még sakkjátszmák során is oda kell figyelni az ivásra, mert a kiszáradás dekoncentrált állapothoz vezet. Különösen fontos ennek betartása futás és biciklizés során, hiszen az intenzív mozgásnak köszönhetően ilyenkor veszíti szervezetünk a legtöbb vizet. Tekerés előtt tehát nem árt feltölteni egy vizes palackot - vagy legalább szerezzünk be egy olyan készüléket, ami menet közben állítja elő a szükséges mennyiséget.

Ez utóbbit valósítja meg az ausztrál ipari tervezőmérnöknek tanuló Kristof Retezár, akinek ötlete a levegőből - pontosabban annak páratartalmából - nyeri ki az éltető folyadékot. Fontus névre keresztelt prototípusa a páralecsapódást kihasználva állít elő tiszta, iható vizet sportolás közben. Ehhez fel kell erősíteni a biciklivázra a kondenzátoregységet, és egy palackot, amibe gyűlik a víz. A folyamathoz szükséges energiát napelem biztosítja, de később bizonyára lesz olyan opció is, mely a tekerésből nyeri majd az energiát.

A Fontus elején egy szűrő gondoskodik arról, hogy csak a levegő juthasson be a rendszerbe, bogár, sár, por és egyéb szennyeződés ne kerülhessen bele. Ugyanakkor a légszennyezést még nem tudja kiszűrni, így városi használata jelenleg nem ajánlott.

És hogy mennyi vizet lehet előállítani vele? 50 százalékos páratartalmú, legalább 20 Celsius fokos hőmérsékletű környezetben nagyjából percenként egy cseppet. Ez nem hangzik túl soknak, és nem is az: egy órányi tekeréssel nagyjából egy korty vízhez juthatunk. Párásabb környezetben azonban hatékonyabb lehet a szerkezet, Retezár becslése szerint akár fél liter is kinyerhető a levegőből óránként.

Már csak egy kérdés maradt tisztázatlan: mennyibe kerül a Fontus? Minden egyes eszköz nagyjából 25-40 dollárért lesz megvásárolható, ám ez a költség egy esetlegesen felfutó sorozatgyártás esetén lejjebb szorítható. Alkotója jelenleg a közösség pénzügyi támogatását (crowfunding) igyekszik elnyerni ennek érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.