Fantasztikus eredmények: 10 kiló érem

Hosszú-távon - Mi a Katinka-siker titka?

Egy főszereplős, de így is parádés sajtótájékoztatót tartott a hét közepén a Magyar Úszó Szövetség Hosszú Katinka tiszteletére, aki 69 éremmel - köztük 51 arannyal - és "természetesen" egy újabb összetett elsőséggel zárta az idei Világkupa szereplését.

2014.11.08 09:51ma.hu
Fotók: Facebook/Hosszú Katinka

Katka már így is páratlannak nevezhető kollekciója tovább bővülhet a decemberi dohai rövid pályás világbajnokságon, amelyhez kapcsolódóan gálaesten köszönti majd a nemzetközi szövetség az év legjobbjait. Könnyen lehet, hogy a VK-sorozaton éppen tíz kiló érmet "összeúszó" Katinka lesz az idei "Oscar-díjasok" egyike... - írja a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldalán.

Mielőtt a főhős és edző-férje, Shane Tusup "színre lépett" volna, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke gratulált Hosszú Katinkának fantasztikus szerepléséhez, és jelezte, a FINA Év Sportolója választáson - mely jelenleg is zajlik, és neki, mint a FINA Aquatics World Magazine főszerkesztőjének rálátása van a voksolás aktuális állására - Katinka hatalmas "csatát" vív az esztendő másik óriási produkciójával előrukkaló, a nagypályás idényben szintén öt világrekordot felállító amerikai Katie Ledeckyvel. "Az azonban, hogy melyikük veheti át a legjobbnak járó szobrot, csak december elsején derül ki" - jelentette ki a MÚSZ elnöke.

Kiss László szövetségi kapitány először arról beszélt, hogy a csütörtöktől szombatig zajló rövid pályás országos bajnokságon dől el véglegesen, kik utazhatnak a dohai világbajnokságra. "Az talán tippelhető, hogy Katinka a válogatott tagja lesz - mondta mosolyogva a mester -, és már azt is eldöntöttük, hogy két tizennégy éves tehetségünket, Késely Ajnát és Gyurinovics Fannit is elvisszük tanulni a felnőttek közé."

A mester később egy kérdésre azt válaszolta, hogy Katinka valóban utat mutatott a többi úszónak is azzal, hogy átírta a régi, megszokott felkészülési módszereket. "Sokan kérdezik, lehet-e ezt bírni, hogy lehet ezt bírni. Nos, minden érdeklődőnek ajánlom, hogy egyszer egy héten keresztül nézze végig Katinka felkészülését. Hogy mennyit dolgozik a tornateremben, és mennyit a vízben. Csak nézzék végig, az elejétől a végéig. Garantálom, hogy abban elfáradnak."

Hargitay András utánpótlás-kapitány első nyilvános sajtótájékoztatóján jelezte, nemsokára leülnek Shane-nel, mert ő maga, elsőgenerációs Széchy-tanítványkként rendkívüli módon érdeklődik az új módszerek iránt, melyek új fejezetet jelentenek, és talán a jövő generációinak felkészítéséhez is kiválóan használhatók. "Sosem látott, nagyszerű feltételek adottak ahhoz, hogy a fiatalok a lehető legjobban felkészüljenek a nagy versenyekre. Annak idején az NDK-ból is eljöttek ide, mert nem hitték el, hogy mi milyen szörnyű körülmények között készülünk. Most összehasonlíthatatlanul jobb minden. Egyébként állatorvosként sokszor megkérdezték tőlem, isznak-e a halak - én pedig azt válaszoltam: azt nem tudom, de hogy van rá alkalmuk, az biztos. Ugyanezt tudom mondani az ifjú tehetségekre is. Nem tudom, hogy hányan jutnak el a csúcsra, de hogy lesz alkalmuk felkészülni és bizonyítani, az bizonyos."

Ezután következett a „mérlegelés”: a 69 Vk-érem került mérlegre. Nos, a súly növekedett tavalyhoz képest – a 2013-as termés még csak 8.5 kilót nyomott, most viszont a mérleg pontosan 10-nél állt meg. Azaz a 69 érem (közte 51 arany) összesen ilyen súlyú – nem véletlen, hogy a Telekom Sporthírszolgálat is 10 gondolatot idézett Katinka mondandójából.

1. Nagyon sokan főleg azzal foglalkoztak az elmúlt napokban, hogy milyen rengeteg pénzdíjat vettem át. Erről csak annyit, hogy minden egyes dollárért keményen megdolgoztam. És ez talán üzenet a fiatal generációknak is, hogy a kemény munka az úszósportban is kezd kifizetődővé válni.

2. Továbbra is annyi számban indulok el, amennyiben csak lehet, és ez így lesz az százhalombattai rövid pályás országos bajnokságon is, ahol mind a tizenhét számban elindulok. Nem azért állok rajthoz, hogy elvegyem a lehetőséget a többiektől, a nálam fiatalabbaktól – gondoltam arra, hogy inkább versenyen kívül indulok –, hanem azért, mert élvezem a versenyzést, a versenyeket pedig gyakran edzésnek is tekintem.

3. Idén sok rekordot döntöttem meg, és közben az egy versenyen, illetve egy nap alatt teljesített számaim számszerű egyéni csúcsát is többször megjavítottam. Néha magam is elcsodálkozom, mennyit fejlődtem minden téren. 2012-ben még két nap alatt nyolcszor úsztam, tavaly nyolc és tizenkettő között volt ez a szám, az idén már fikszen tizenkettő vagy tizenhárom. Igaz, olykor kilógott a nyelvem a fáradtságtól, főleg akkor, amikor arra kellett gondolnom, hogy három számot még teljesítenem kell…

4. Egyre tapasztaltabbnak és egyre inkább terhelhetőnek érzem magamat. Ugyanakkor engem és Shane-t is érnek még meglepetések, miközben egyre gyakrabban tudom a versenyeken a legjobb eredményeimet megközelíteni, vagy túl is szárnyalni.

5. A versenyekre szándékosan nem pihenek rá, majdnem mindig edzésből versenyzek, így a mostani Világkupa állomásai között sem hagytam ki a gyakorlást és az erősítést. Még csak két napja, hogy hazaérkeztünk a Világkupáról, de már két edzés a hátam mögött van. Csak így bízhatok abban, hogy a dohai világbajnokságon is jól tudok szerepelni.

6. Egyre gyakrabban gondolok Rióra. Már betéve tudom, hogy melyik nap milyen döntő lesz, azt viszont még nem döntöttük el, hogy milyen számokban lehet a legjobb esélyem a döntőbe jutásra, illetve az éremszerzésre.

A kemény edzések között egy kis lazítás (fotók: Facebook/Hosszú Katinka)

7. A londoni olimpia óta szinte megállás nélkül azért dolgozom, hogy Rióban érmet tudjak szerezni, hiszen az olimpia a versenyek versenye. Az állomásokon, a tavalyi világbajnokságon és az idei Európa-bajnokságon jól ment az úszás.

8. A Világkupákban azt szeretem, hogy a tempó olyan „húzós”, hogy a legtöbbször nincs időm az előző versennyel foglalkozni, hiszen már a nyakamon a következő. Az eredményeim, különösen a tavaly és idén nyújtott teljesítményeim egyértelműen azt bizonyítják, hogy jó felé haladunk, és azt is, hogy sok van még bennem.

9. Furcsán hangozhat, de számomra idén főleg a két versenyszínhely közötti utazások jelentették a pihenés és a kikapcsolódást.

10. Londonban nem sikerült érmet szereznem, és azóta egyre csak azon jár az eszem, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő. Megtörténhet, hogy minden igyekezetünk ellenére Rióban sem sikerül legalább egy dobogós helyet elcsípnem, de akkor is tudni fogom, hogy a jobbért és a javításért minden tőlem telhetőt megtettem. Én már arra is nagyon büszke vagyok, amit eddig sikerült letennem arra a bizonyos asztalra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.