A tüntetők állításai megalapozatlanok

MLSZ: már 100 ezer klubkártyát váltottak ki

"Jelenlegi helyzetében minden szurkolóra szüksége van a magyar labdarúgásnak, de az elmúlt hétvégén bojkottra szólító és vasárnap a Parlament előtt tüntető drukkerek állításai megalapozatlanok."

2014.10.28 16:48MTI

Vági Márton főtitkár és Samu István biztonsági igazgató elsősorban a szurkolói kártyával kapcsolatos témában adott felvilágosítást. Vági Márton elmondta, mivel azt, hogy csak személyes adatok megadásával lehet belépni egy stadionba, törvény írja elő, így a szurkolói kártya valójában egy segédeszköz, amely felgyorsítja a jegyvásárlás folyamatát.

A stadionokból az elmúlt időszakban távolmaradó drukkerek többször is azt hangoztatták, hogy az adatokkal könnyű visszaélni. Samu István ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy szó sincs ilyesmiről, ugyanis az adatok a jegyvásárlást követő néhány nappal automatikusan törlődnek, ráadásul a belépőn kizárólag csak a név és a születési idő szerepel.

Vági Márton kiemelte, a számok azt mutatják, hogy a drukkerek jelentős része elfogadta a szurkolói kártyát, ugyanis a mai napig a klubok összesen 99 343 darab kártyát adtak ki. Kiemelkedik a Ferencváros: annak ellenére, hogy a zöld-fehérek "ultrái" bojkottálják az együttes mérkőzéseit, a többi szurkoló 39 594 szurkolói kártyát váltott ki.

A második helyen a Debrecen áll, amely 9110 kártyát állított ki. A hosszútávú célokkal kapcsolatban Vági Márton azt mondta, a most kiváltott kártyák száma alapján arra lehet következtetni, hogy a tulajdonosok nagyjából negyede jár ki bajnoki mérkőzésre, így ha sikerülne megduplázni a szurkolói kártyával rendelkezők számát, akkor az körülbelül 50 ezer nézőt jelentene hetente.

A főtitkár ugyanakkor megjegyezte, ehhez mindenképpen szükség van arra, hogy a stadionokban javuljanak az infrastrukturális körülmények, fiatal magyar tehetségek kapjanak lehetőséget a csapatokban és javuljon a játék színvonala is.

Egy megyei jogú város csapatának négy-ötezer nézőt kellene vonzania. Ide kellene eljutnunk 2020-ra, ha nem sikerül, az az egész magyar labdarúgás hibája - jelentette ki Vági Márton.

A szurkolói kártyák száma a közeljövőben még ugrásszerűen nőhet, ugyanis a stadionrekonstrukció miatt a Videotonnál és a Diósgyőrnél, valamint Újpesten is haladékot adtak a bevezetésre.

A tüntető drukkerek azt is sérelmezték, hogy az MLSZ nem kommunikál a szurkolói csoportokkal. Vági Márton ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, évek óta folyamatos kapcsolatban vannak a szurkolói irodával, amelynek számos engedményt tettek már több témában is.

"Európa háborgó futballvilágában Magyarországon békés problémákkal küszködünk" - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a Parlamentnél tüntető körülbelül ötezer szurkolóra ugyanúgy szükség van, de akadnak köztük olyanok is, akik jobb, ha a stadionokon kívül maradnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.