Rekordszámú sportolót várnak

U16-os ifjúsági sakkolimpia decemberben Győrben

A december 12. és 22. közötti viadalra rekordszámút sportolót várnak az öt kontinens országaiból.

2014.09.30 15:23MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A kisalföldi megyeszékhely augusztusban, a tromsői sakkolimpia idején nyerte el a rendezés jogát. A szövetség ezen a sikeren felbuzdulva úgy döntött, megpályázza a 2020-as sakkolimpia rendezését is - közölte az eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség elnöke, aki 500-650 résztvevőre számít.

Seszták Miklós kiemelte: Győr "bravúros beugrással" szerezte meg a decemberi esemény rendezési jogát. Hozzátette: a 2020-as sakkolimpia megrendezése "nagyon jó kezdet" lehet ahhoz, hogy a következő állomás a 2024-es nyári olimpia megrendezésének elnyerése lehessen.

Az eseményen elhangzott: az U16-os eseményen már jelezte részvételét a legutóbbi hasonló verseny első három helyezettje, India, Törökország, valamint Oroszország, és összesen pedig eddig öt kontinens 13 országának 20 csapata nevezett. A Nyugat-magyarországi Egyetemen megrendezendő torna lebonyolítását 120 millió forinttal támogatja a kormány. Seszták Miklós a sajtótájékoztatón kiemelte, amikor 2011-ben átvette a szakszövetség vezetését, kitűzött célokat - a sakk "láthatóvá tételét", a sportág, valamint az országot nemzetközi versenyen képviselők anyagi helyzetének stabilizálását - sikerült megvalósítani.

A sportág bekerült a nemzeti alaptantervbe, a sakknak juttatott források tették lehetővé például a győri verseny megszervezését is, és a sakkozók biztosabb anyagi háttérrel készülhetnek viadalaikra. "Lassan Győr városa olimpiai város lesz" - mondta a 2017-es Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál megrendezésére utalva Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: igyekeznek minél több eseményt oda vinni, mivel Győr alkalmas nagy nemzetközi viadalok megrendezésére.

Simicskó István sportért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, a cél az, hogy minden magyar gyermek sportoljon, hiszen ez a fizikai és a szellemi fejlődését is szolgálja, a kormány pedig arra törekszik, hogy minél több nemzetközi és világversenynek adhasson otthont az ország.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.