Tagok

Női kézilabda BL: a négyesdöntő legjobb három csapata a főtáblán

A női kézilabda Bajnokok Ligája májusi budapesti négyes döntőjének három legjobb csapata, a címvédő Győr, a döntős montenegrói Podgorica, valamint a harmadik macedón Vardar Szkopje is tagja a 2014/15-ös kiírás 16-os főtáblájának, míg a tavasszal negyedik dán Midtjylland elvérzett az elmúlt hétvégi selejtezőben.

2014.09.22 15:18MTI
freedigitalphotos.net/hin255

Az európai szövetség (EHF) hétfőn, a kvalifikáció után tette közzé statisztikai összegzését, amelyet azonban egyelőre nem lehet véglegesnek tekinteni, mert a Ferencváros megóvta a Lipcse elleni selejtezős döntőjét arra hivatkozva, hogy a német csapat időn túl dobott góllal harcolta ki a döntetlent, s ezzel a számára sikerrel végződött büntetőpárharcot.

Az EHF honlapján azt írta, hogy csak a legutóbbi két kiírásban győztes Győri Audi ETO ad korábbi gólkirályt Görbicz Anita (2012, 2014) és Heidi Löke (2011) személyében.

Ugyanakkor ha az FTC mégis főtáblás lenne, akkor a 2013-ban 95 találatig jutott Tomori Zsuzsanna is pályára lépne a BL további körében. A HC Leipzig és a Podravka Koprivnica selejtezős sikerével a németeknek és a horvátoknak van két-két együttesük a 16-os főtáblán, ám ha a Lipcse mégis kiesne az FTC-vel szemben, akkor a magyarok lennének duplázók a horvátok mellett. Új BL-résztvevő nem lesz a főtáblán.

Érdekesség viszont, hogy spanyol csapat ezúttal nem került a 16 közé, ismét ott van viszont az orosz Dinamo, amely október 18-án vagy a Lipcsét, vagy az FTC-Rail Cargo Hungariát fogadja az első csoportkörben.

A mezőnyben kizárólag a dán Viborg büszkélkedhet azzal, hogy a BL mellett az EHF Kupában és a KEK-ben is diadalmaskodott már. Hét korábbi BL-győztes indul: az osztrák Hypo NÖ (1994, 1995, 1998, 2000), a Koprivnica (1996), a szlovén Krim Ljubljana (2001, 2003), a Viborg (2006, 2009, 2010), a norvég Larvik (2011), a montenegrói Buducsnoszt (2012) és a Győr (2013, 2014).

A magyar bajnok a 2006/07-es idény óta, azaz sorozatban nyolc szezonban volt legalább elődöntős. A Hypo NÖ megszakítás nélkül immár 22 idényben szerepel a BL-ben, illetve jogelődjében, a BEK-ben, míg a Podgorica folyamatosan 19. alkalommal teszi ezt.

A BL-ben átalakult a lebonyolítás: a hatfordulós csoportkör után a kvartettek első három helyezettjei jutnak a 12-es középdöntőbe, majd onnan a két hatos első négy helyezettjének részvételével, a negyeddöntővel folytatódnak a küzdelmek. Ezen párharcok győztesei vesznek részt a május 9-10-i budapesti Final Fourban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.