Emberfeletti teljesítmények...

Dupla Ironman Világkupa Magyarországon

Az előzetesen is esélyesek között emlegetett osztrák Andreas Karall nyerte meg a bonyhádi dupla ironman Világkupát. A második helyen a szlovén Matej Markovics, a harmadikon a német Marcel Niko Heinig végzett.

2008.09.01 10:30triatlon.hu / Dechert Áron, ma.hu

A győztes Karall kifejezetten jó, 23:01:06 órás idővel tudta le a 7,6 kilométer úszásból, 360 kilométer kerékpározásból és 84,4 kilométer futásból álló távot.

A legjobb magyar, a negyedik helyre befutó Szőnyi Ferenc lett, aki 27:00:16-os idővel ért be a célba. A verseny doyenje, a 61 éves, többszörös világbajnok olasz Guy Rossi a kerékpározás 94. körében feladta a versenyt, így nem tudta megdönteni a korcsoportjában élő világcsúcsot, amelyért 28 órán belül kellett volna teljesítenie a penzumot.

Az úszást az olasz Fabrizio Botanica nyerte, mindössze 1:43,20 alatt tette meg a 7,6 km-t. A 33 méteres medence 8 sávján 3-3 versenyző úszott. Másodikként a svájci Beat Knechtle végzett 2:02-vel, míg harmadikként a szlovén Matej Markovič szállt ki a vízből 2:03,56-tal. Gunarasfürdőtől Dombóvárig, és a városon belüli körön a helyi rendőrök és polgárőrök biztosították a sportolók közlekedését.

A Hidasi Motoros Baráti Kör tagjai pedig vállalták, hogy egészen Bonyhádig kísérik a sportolókat. A kerékpárosok a következő dobogós sorrendben értek be Bonyhádra: Fabrizio Botanica, Matej Markovič, Marcel Niko Heinig. Az úszómedencénél és a kerékpáros pályán egyaránt sokan bíztatták az ultratriatlonistákat.

Éjfél után nem sokkal, 14 óra 13 perces összidőnél szállt le a nyeregből, és kezdte meg a futást. Másodikként a szlovén Matej Markovič indult utána 14 óra 19 perces idővel, majd az osztrák Andreas Karall, az indítástól számított 14 óra 43 percnél.

A közönség éjjel fél 2-ig többszázas létszámmal drukkolt a sportolóknak. A 84,4 km futás közben volt olyan, mikor 12 perces köröket tudott csak teljesíteni. Ismerősei igyekeztek átlendíteni a holtponton, néhányan futottak is vele.

Anikó a Hunrun.com egyik alapító tagját, Pantocsik Ferencet kérte meg, hogy fusson vele, mert tudta, hogy Feri nem fogja kímélni. Az utolsó másfél órában a műsorvezetők is felfigyeltek arra, hogy Anikónak segítségre van szüksége ahhoz, hogy teljesíteni tudja a limitidőt.

Így megkérték a nagyszámú közönséget, hogy bíztassák. A jelenlévők szurkoltak, tapsoltak, a verseny végére már harmincan futottak Anikó mögött, hogy segítsék tartani a megfelelő tempót, így még 8 percen belüli kört is tudott teljesíteni az ultratriatlonista.

A Champion Chip ledfalán egy fotó jelent meg a versenyzőről, „Meglesz ez, Anikó!” felirattal. És valóban sikerült: 35:54:28-as idővel, vagyis a limitidő lejárta előtt bő öt perccel Anikó célba ért.

Megköszönte segítőinek és a bonyhádiaknak a bíztatást, majd a jelenlévőkkel együtt gyönyörködött a versenyt záró tűzijátékban.

A francia Guy Rossi a kerékpározást 94 kör után, az olasz Fabrizio Botanica a futást 31 kör után, míg a magyar Józsa Sándor a futást 44 kört követően hagyta abba.

A négy női induló közül a német Annette Bolesch a kerékpározást 101 kör után, míg az angol Suraya Oliver a futást 20 kör után hagyta abba.

Az eredményhirdetéskor kértünk interjút Szőnyitől: „Eddig hosszútávfutásokon szerepeltem: Bécs-Budapest, 12 órás és 24 órás futás, ultrabalaton futóversenyek. Ez a bonyhádi volt életem első triatlon versenye.

Fizikálisan nagyon nehéz volt, de megfelelő „előélettel” teljesíthető. A bonyhádi verseny szervezése fantasztikus, a közönség pedig óriási volt, nagyon jól éreztem magam. Nem gondoltam, hogy ilyen jól fog sikerülni a bemutatkozásom ebben a sportágban, felemelő érzés.

Az úszás volt számomra a legnehezebb, hiszen egy hónapja tanultam csak meg a gyorsúszást, huszadikként jöttem ki a medencéből. Hogy indulok-e máskor is ultratriatlon versenyen? Ez egy drága sport, és a világkupa futamokat szerte a nagyvilágban rendezik, így valószínű nem tudok sok helyszínen megfordulni.

Az európai versenyeken azért megpróbálok majd ott lenni.” A hölgyeknél a négy induló közül ketten, míg a férfiaknál a 20 induló közül 17-en teljesítették sikeresen a távokat.

Eredmények, férfiak:

1. Andreas Karall (Ausztria) 23:01:06
2. Matej Markovič (Szlovénia) 23:09:35
3. Marcel Niko Heinig (Németország) 25:11:05
4. Szőnyi Ferenc (Magyarország - Komárom) 27:00:16

Nők:

1. Elke Streicher (Németország) 30:27:24
2. Hoór Anikó (Magyarország - Budapest) 35:54:28

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.