Cselgáncs-vb

Tóth Krisztián ezüstérmes

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián ezüstérmet nyert a Cseljabinszkban zajló, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság pénteki versenynapján.

2014.08.29 14:44MTI

A KSI 20 éves versenyzője az elefántcsontparti Kinapeya Romeo Kone és a szerb Aleksandar Kukolj elleni ippongyőzelem után a negyeddöntőben a világelső grúz Varlam Lipartelianit, majd az elődöntőben a hazai közönség előtt szereplő Kirill Voproszovot verte meg.

A fináléban pedig a mezőny egyik legnagyobb alakja, az olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok görög Iliasz Iliadisz várt rá, aki Jarji Zviadauri néven született Grúziában. Kettejük eddigi egyetlen meccsét az ellenfél nyerte tavaly a düsseldorfi Grand Prix-n.

A második összecsapás a magyar dzsúdós intésével kezdődött, és 2 perc 4 másodpercig tartott, amikor Tóth kiemelési kísérletét a rivális megkontrázta, levitte őt a földre, és ipponnal nyert.

"Nagy álmom teljesült azzal, hogy a példaképemmel tudtam világbajnoki döntőt vívni - mondta Tóth Krisztián a Kossuth Rádiónak. - Sajnos rutinosabb, erősebb, körülbelül tíz évvel többet dzsúdózott, mint én. Belementem egy kétséges helyzetbe, úgy gondoltam, hogy meg tudom oldani, de sajnos nem sikerült."

"Nem túloznék akkor, ha azt mondanám, hogy a határaimat feszegettem ezzel a teljesítménnyel. Sikerült legyőznöm a világranglistavezetőt, és egy olyan orosz úriembert is, aki a legjobb tízben van a rangsorban" - mondta Tóth Krisztián, hozzátéve, hogy reggel még nem érezte magát csúcsformában, ugyanakkor a versenyen már szinte minden sikerült neki. Tóth - aki egy "hajvágásában" fogadott edzőjével, Pánczél Gáborral - azt mondta, súlycsoportjában kifejezetten fiatalnak számít, és "kíváncsian" várja a folytatást.

Tóth Krisztián pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, kétszeres U23-as Európa-bajnok, idén a felnőtt Eb-n harmadik volt.

A magyar dzsúdósport hatodik világbajnoki ezüstérmét szerezte meg Oroszországban. Szombaton, a vb egyéni küzdelmeinek zárónapján magyar részről a 100 kilós Cirjenics Miklós és Fogasy Gergő, valamint a +100 kilóban szereplő Bor Barna lép tatamira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.