A legjobbak

Folytatódnak az úszós izgalmak: hamarosan indul a rövidpályás világkupa

Alig ért véget az úszók berlini normál - vagyis 50 méteres - medencében rendezett Európa-bajnoksága, a legjobbak közül többen is már ezen a héten a rövidpályás világkupa-sorozaton folytatják a versenyidényt.

2014.08.25 16:00MTI
freedigitalphotos.net/aopsan

A hétből az első állomás szerdán és csütörtökön Doha, vasárnap és hétfőn pedig Dubaj következik, öt magyar részvételével.

A német fővárosból egyenesen Katarba repült a berlini kontinensviadalon hat érmet, közte három egyéni aranyérmet nyert - a világkupában pedig tavalyelőtt és tavaly is összetettben a legjobbnak bizonyult - Hosszú Katinka, a 400 méter vegyesen friss kontinensbajnok Verrasztó Dávid, a fő számát, a 200-at kihagyó, 100 méter mellen pedig negyedikként végzett olimpiai bajnok, vb- és Eb-győztes Gyurta Dániel, továbbá a Berlinben legjobb eredményeként 200 méter vegyesen negyedik helyezett Verrasztó Evelyn, s a 400 méter gyorson nyolcadik Kis Gergő.

A rajtlista szerint 26 országból egy híján 140-en indulnak. A vk-sorozat minden állomása pénzdíjas a FINA, a világszövetség jóvoltából. Minden számban díjazzák a dobogósokat: az első 1500, a második 1000,a harmadik 500 dollárt kap.

Külön jutalmazzák az egyes "szakaszgyőzteseket" és az őket követő további öt legjobb úszót, vagyis aki összeredménye alapján első lesz a dohai-dubaji, majd a hongkongi-moszkvai és a pekingi-tokiói-szingapúri viadalokon, 50 ezer amerikai dollárra számíthat.

A "résztávok" legjobbjainak sorrendjében a második pozíció 35, a harmadik 30, a negyedik 20, az ötödik 15, a hatodik pedig 10 ezret ér. A végső győztes, vagyis aki a hét versenyen együttesen a legtöbb pontot gyűjti, 100 ezer dollárral gazdagodik, a másodiknak 80, a harmadiknak pedig 30 ezer dukál mind a férfiaknál, mind a nőknél.

Ezen felül "érdemes" világcsúcsot is úszni, mivel egy-egy rekordért 10 ezer dollárt fizetnek. A több világcsúcsot elért Hosszú Katinka a százezres fődíjat is besöpörte az elmúlt két évben.

A vk-széria viadalai:
augusztus 27-28.: Doha
augusztus 31-szeptember 1.: Dubaj
szeptember 29-30.: Hongkong
október 4-5.: Moszkva
október 24-25. Peking
október 28-29.: Tokió
november 1-2.: Szingapúr

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.