Úszó Eb

Hosszú Katinkáé a 76. magyar Európa-bajnoki arany

Címét megvédve 400 m vegyesen aranyérmes lett Hosszú Katinka a berlini úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján. Sikerével a magyar úszósport 76. Eb-elsősége született meg ötvenméteres medencében.

2014.08.18 20:52MTI
Fotó: Wikipédia

A Vasas világ- és Európa-bajnoka alaposan megnyomta a döntő elejét, majd fokozatosan elhúzott a többiektől, így hamar eldőlt: nem az a kérdés, megnyeri-e a finálét, hanem csupán az, milyen idővel csap célba.

A délelőtti előfutamban elért Európa-bajnoki csúcson (4:31.53 p) tovább javítva végül 4:31.03 perc alatt tudta le a távot, nem sokkal elmaradva az általa tartott kontinentális csúcstól (4:30.31).

"Iszonyatosan gyorsan kezdtem, két másodperccel voltam jobb, mint kellett volna, de nem érzékeltem, csak a végén, az utolsó százon aztán meg is éreztem az addigi túlzott iramot" - értékelt Hosszú az MTI-nek.

"Ezért maradt el az Európa-csúcs, amit szerettem volna tovább javítani. Alig hét tizeddel ugyan, de elmaradtam a rekordtól, ezzel együtt boldog vagyok, az arany a lényeg. Érzem, nagyon jó formában vagyok, s ez igazán jó jel a héten még rám váró feladatok előtt."

Hosszú még vízbe szállt a 200 m hát elődöntőjében is, de a röpke pihenő kevés volt az újabb jó eredményhez: kiengedve, s kényelmes sebességre váltva 16. lett (2:20.04). Utána már kellemesebb feladat várt rá: felállni a 400 vegyes eredményhirdetésénél a dobogó tetejére, ahol Gyárfás Tamástól, a magyar szövetség elnökétől vehette át az aranyérmet.

A szám döntőjének másik magyar szereplője, Verrasztó Evelyn, aki ötödikként (4:41.15) került be a nyolcas döntőbe, 4:40.61 perces idővel hatodikként zárt a Velodrom kerékpárstadionban elhelyezett ideiglenes medencében. "Az eleje jól ment, de még jobb is lehetett volna. Szerettem volna 4:40-en belül úszni, de így sem vagyok csalódott" - mondta a finálét követően.

A hétfő másik magyar érdekeltségű döntőjében, a 400 méteres férfi gyorsúszásban Kis Gergő nyolcadikként végzett (3:53.14), mely pozíciónak birtokosaként került be eleve a legjobbak közé.

"Nagyon el akartam kezdeni, sikerült, de tán túlságosan is gyorsan úsztam le az első százat. Aztán érzékeltem, hogy a többiek is nagyon mennek, sőt el is mentek tőlem annyira, hogy már hiábavaló lett volna erőlködnöm. Most ennyi volt bennem, annak örülök, hogy reggel több nagyágyút is megelőztem" - mondta a Rája '94 Úszó Klub országos csúcstartója.

A magyar csapat elődöntősei közül a legbiztatóbb teljesítménnyel Gyurta Dániel - a 200 m mell egyeduralkodója, mely távon azonban most kivételesen nem indul - rukkolt ki 100 m mellen.

Az UTE klasszis versenyzője azután, hogy a második legjobb időeredményt jelentő 1:00.13 perccel lépett tovább a matinés selejtezőből, az esti fellépésen egy percen belüli remek idővel (59.58 mp) negyedikként jutott a kedd esti döntőbe.

"Az Eb előtt az volt a cél, hogy megússzam a csúcsomat, az 59.53-at, ez majdnem sikerült, közel járok hozzá. Holnap remélem, sikerülni fog. Az biztos, hogy a mainál erősebb kezdés kell" - jelentette ki Gyurta Dániel.

A Kőbánya SC olimpiai ezüstérmes, világbajnok és normálmedencében eddig 11-szeres Európa-bajnok "vegyeskirálya", Cseh László 50 m pillangón mutatkozott be Berlinben: miután tizedikként (23.73 mp) lett elődöntős, ott valamivel szerényebb idővel (23.95) a 15. lett összesítésben.

"Már az első tempó után éreztem, hogy ez nem a délelőtti iram, de hát ezért vagyok 100-as pillangózó és nem 50-es. Mindenesetre bemelegítésnek a 100 méter előtt jó volt" - értékelt Cseh László.

Bernek Péternek és Balog Gábornak sem sikerült a továbbjutás 100 m háton, miután a 16 fős elődöntőben előbbi egyéni csúcsával együtt is a 11. (54.93), utóbbi pedig a 12. helyen (54.95) zárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.