Vízilabda Eb

Kiütéses sikerrel csoportmásodik a magyar női csapat

A britek az első negyed közepéig tudták tartani a lépést Merész András együttesével.

2014.07.20 19:02MTI
MTI/Kovács Tamás

A világbajnoki bronzérmes magyar női válogatott 16-5-re legyőzte vasárnap a brit csapatot a budapesti vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában, ezzel a második helyen végzett a négyesben, s az elődöntőért az orosz együttessel csap majd össze kedden.

Eredmény, nők, 3. forduló:
A csoport:
Magyarország - Nagy-Britannia 16-5 (5-2, 3-1, 5-1, 3-1)

A magyar csapat: Bolonyai Flóra (Gangl Edina) - Czigány Dóra, Antal Dóra 1, Kisteleki Dóra, Szücs Gabriella 1, Takács Orsolya, Kisteleki Hanna 1, Keszthelyi Rita 6, Tóth Ildikó 2, Bujka Barbara 4, Csabai Dóra 1, Illés Anna A brit góldobók: Temple-Craik, Gibson-Byrne 2-2, Clayton 1

A Hajós uszoda ötezres nézőközönsége előtt a szigetországiak szereztek vezetést, de Merész András szövetségi kapitány alakulata gyorsan válaszolt: Keszthelyi Rita duplájával már a hazai együttesnél volt az előny, majd brit egyenlítést követően ismét Keszthelyi talált be (3-2).

A "szoros viszony" innentől megszűnt: Csabai Dóra, utána pedig a center Bujka Barbara érzékeltette hatásosan a valós erőviszonyokat (5-2). A második negyedben szépítettek a vendégek, a negyedszer sem hibázó Keszthelyi parádés ejtéssel módosított 6-3-ra, a hetedik magyar gólt pedig Tóth Ildikó jegyezte (7-3).

Még fel sem ocsúdhattak a britek, amikor Keszthelyi megúszás végén a rivális kapusának fejét is igénybe véve megszerezte saját maga ötödik, s csapata nyolcadik találatát (8-3). A nagyszünet után Antal Dóra bal felső sarkos bombával jelentkezett be, Bujka megúszás-góljával pedig már 10-3-ra vezetett a magyar csapat.

És nem volt megállás: Tóth elronthatatlan passzt kapott, Szücs Gabriella pedig látványos távoli íveléssel vette be a britek hálóját (12-3). A negyed hajrájában a rivális is betalált, ám a részsikerre válaszul Bujka "lemásolta" Szücs mutatványát (13-4). A záró nyolc perc egynegyede pergett le, amikor az ötödik brit gól megszületett. Bujka csavarral ragadtatta tapsra a nézőket (14-5), majd Kisteleki Hanna állította elő a "közte tízet", zárásként pedig az ő átadásából a hat gólig jutott Keszthelyi a 16-5-ös végeredményt.

A vízilabda Európa-bajnokságok történetében ez volt a magyar női válogatott 60. győzelme.

MTI/Kovács Tamás

"Igyekeztünk olyan taktikával játszani, hogy kijöjjön az egyéni képességekbeli különbség a két csapat játékosai között. Gyakoroltunk is kicsit ezen a meccsen" - mondta Merész András szövetségi kapitány, aki szerint mind a 13 pólósa dicséretet érdemel.

Ami a további programot illeti, a két csoportelső - Hollandia és Spanyolország - automatikusan a legjobb négy közé lépett, míg a másik két kiadó helyért keresztbe játszanak a második és harmadik helyezettek, méghozzá kedden Magyarország-Oroszország (16.30 ó) és Olaszország-Görögország (18.00) szereposztásban.

Ezen a napon rendezik meg az Eb 7. helyéről határozó mérkőzést is Nagy-Britannia és Franciaország között (15.00). A magyar szakvezető a leendő ellenféllel kapcsolatban azt mondta, nem szabad engedni, hogy az oroszok leforduljanak és könnyű gólokat szerezzenek, illetve javítani kell az emberelőnyös helyzetek hatékonyságán.

További vasárnapi eredmények:
A csoport:
Hollandia-Görögország 9-7 (3-1, 3-2, 2-3, 1-1)

A csoport végeredménye:
1. Hollandia 9 pont,
2. MAGYARORSZÁG 6,
3. Görögország 3,
4. Nagy-Britannia 0

B csoport:
Spanyolország-Olaszország 12-8 (4-1, 4-2, 3-3, 1-2)
Oroszország-Franciaország 18-6 (4-1, 6-3, 3-2, 5-0)

A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 6 pont,
2. Olaszország 6,
3. Oroszország 6,
4. Franciaország 0

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.