Foci-vb

A horvátok kiütötték a kameruniakat

A horvát válogatott rendkívül magabiztosan 4-0-ra legyőzte a kameruni csapatot a brazíliai labdarúgó-világbajnokság A csoportjának második fordulójában.

2014.06.19 07:08MTI

A kameruniak ezzel búcsúznak a tornától, a zárókörben a házigazda brazilokkal találkoznak, míg a horvátok a mexikóiakkal csapnak össze a továbbjutásért.

A horvátok az első félidőben egy gyönyörű akció végén Ivica Olic révén szereztek vezetést, majd a fordulást követően nem sokkal Perisic révén növelték előnyüket, végül a brazilok elleni nyitómérkőzésről eltiltás miatt még hiányzó Mario Mandzukic duplájával alakult ki a végeredmény. Érdekesség, hogy Olic legutóbb 2002. június 8-án az olaszok ellen szerzett gólt világbajnokságon, így 12 év és 10 nap után volt újra eredményes a tornák történetében.

A csoport, 2. forduló: Horvátország-Kamerun 4-0 (1-0)
Manaus, 39 982 néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Olic (11.), Perisic (48.), Mandzukic (61., 74.) kiállítva: Song (40.) sárga lap: Eduardo (90.)

Horvátország: Stipe Pletikosa - Darijo Srna, Danijel Pranjic, Vedran Corluka, Dejan Lovren - Sammir (Mateo Kovacic, 72.), Ivica Olic (Eduardo, 69.), Ivan Rakitic, Luka Modric, Ivan Perisic (Ante Rebic, 78.) - Mario Mandzukic

Kamerun: Charles Itandje - Benoit Assou Ekotto, Nicholas Nkoulou, Aurelien Chedjou (Dany Nounkeu, a szünetben) - Stephane Mbia, Joel Matip, Alexandre Song, Enoh Eyong, Benjamin Moukandjo - Vincent Aboubaker (Pierre Webo, 70.), Eric Choupo-Moting (Edgar Salli, 75.)

I. félidő: 11. perc: Srna jobb oldali beadását Mandzukic mellel lekészítette Perisicnek, aki lövés helyett rendkívül okosan a bal oldalon felfutó Olichoz passzolt, így a Wolfsburg támadójának öt méterről gyakorlatilag csak az üres kapuba kellett passzolnia (1-0).

40. perc: egy labdavesztés után kontrát vezethettek volna a horvátok, a labdától távol azonban az induló Mandzukicot hátulról megütötte Song, amiért a kameruni középpályást azonnal kiállította a játékvezető.

II. félidő: 48. perc: Perisic iramodott meg a bal oldalon, betört a 16-oson belülre, majd hat méterről a bal sarokba passzolt (2-0). 61. perc: egy bal oldali szögletre Mandzukic érkezett a legjobb ütemben és a 11-es pont magasságáról a kapu közepébe fejelt (3-0).

74. perc: Eduardo kapott egy labdát a 16-oson belül, ballal a hosszú sarkot vette célba, Itandje-ról kijött a labda, Mandzukic pedig öt méterről az üres kapuba passzolt (4-0). Az első félidőben a horvátok futballoztak fölényben, több helyzetet is kidolgoztak, ezek közül Olic révén egyet pedig ki is használtak.

A kameruniak nem jelentettek veszélyt a kapura, ráadásul Song rendkívül buta és alattomos szabálytalansága miatt a 40. percben emberhátrányba kerültek. A szünet után a horvátok hamar eldöntötték a találkozót, Perisic egy hatalmas sprint után volt eredményes.

Az európai együttes ezt követően kedvére alakította ki a helyzeteket, Mandzukic pedig egy szöglet utáni fejessel növelte az előnyt. A kameruniak teljesen szétestek, szinte futószalagon érkeztek a helyzetek, Mandzukic pedig duplázott. A hajrában az afrikai együttes még szépíthetett volna, és a horvátoknak is voltak még lehetőségeik, de az eredmény már nem változott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.