"Testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén"

Idén nincs több mászás a Mount Everestre?

A nepáli serpák lemondtak minden mászást az évadra. Nélkülük pedig igencsak nehéz...

2014.04.22 16:35MTI
Forrás: Wikipedia

Lemondtak a nepáli serpa hegyi vezetők minden mászást és vezetést a most kezdődött évadra a Mount Everesten. Pénteken bejelentették: úgy döntöttek, hogy elhagyják az alaptábort, így adózva a pénteki jéglavinában elpusztult társaik emlékének.

"Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén" - mondta egyikük, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek telefonon az alaptáborból. Egy másik serpa és egy amerikai hegymászó a táborból szintén megerősítette a hírt.

Legalább 13 nepáli hegyi vezető életét oltotta ki pénteken a lezúduló lavina, három még eltűntnek számít, de minden bizonnyal ők is halottak. Az egyik vezető, Paszang Serpa is úgy fogalmazott, hogy "16 ember halt meg a hegyen a mászás első napján". "Hogy is tudnánk most fölmenni?" - kérdezte.

A serpák döntése megelőlegezni látszik a nepáli kormánnyal folyó vitájuk kimenetelét. A hegyi vezetők előzőleg azzal fenyegetőztek, hogy véget vetnek a szezonnak, ha a kormány hétfőig nem válaszol követeléseikre, köztük elsősorban az áldozatok hozzátartozóinak nagyobb anyagi támogatására és jobb biztosítási feltételekre.

A világ legmagasabb hegye, a 8848 méteres Mount Everest, a helyiek nyelvén Csomolungma "veszélyes üzem", de a serpák körében a legkeresettebb munka: egy csúcsszintű, nagy magasságokban dolgozó vezető 6 ezer dollárt is megkereshet egy három hónapos mászási szezonban - ez közel tízszer annyi, mint a nepáliak 700 dolláros évi átlagkeresete.

Tapasztalt nyugati hegymászók már kedd délután távoztak az alaptáborból, visszaindultak Katmanduba, s próbálnak majd segíteni a válsághelyzet megoldásában. "Úgy döntöttek, a kártérítés nem az egyetlen kérdés, úgy vélték, le kell záratniuk az Everestet erre az évre, a halottakra emlékezve" - mondta az AFP-nek Ed Marzec amerikai hegymászó az alaptáborból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.