A bokszoló, aki 19 évet ült ártatlanul

Meghalt Rubin Hurricane Carter

76 éves korában meghalt Rubin Hurricane Carter korábbi amerikai bokszoló, aki korábban 19 évet ült börtönben egy olyan gyilkosságért, amelyet nem ő követett el.

2014.04.20 19:17ma.hu
Forrás: YouTube

A bokszoló ügye a 60-as és 70-es években bejárta az egész világot, miután felütötte a fejét a gyanú, miszerint Carter azért kapott börtönbüntetést, mert afroamerikai – írta vasárnap az Origo.

1966-ban egy New Jersey-i bárban három fehér férfit öltek meg, a gyilkosságért pedig egy 12 fehérből álló esküdtszék elítélt két afroamerikait, egyikük Carter volt.

A bokszoló ügyét több híresség is felkarolta. Bob Dylan dalt írt róla, de Muhamad Ali is kiállt a bokszoló, és amellet a meggyőződés mellett, hogy Carter egy koncepciós per áldozata lett. A bokszolót először 1975-ben kiengedték, majd újra elítélték, végül 1985-ben, 19 éves jogi csatározás után szabadult ki a börtönből.

Az ügyében akkor eljáró bíró beismerte, hogy nem a tények, hanem a bőrszín játszotta a legfőbb szerepet az 1966-os ítélethozatalkor. Carter életéről a 90-es évek végén film készült Denzel Washington főszereplésésvel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.