Eltették szűkösebb időkre

"Tavalyi" hóból készült sípálya Ausztriában

Tartósított "tavalyi" hóból készült sípálya az ausztriai Ramsau am Dachsteinben.

2013.11.10 19:45MTI

A Snowfarming (Hógazdálkodás) program keretében négyezer köbméter havat sikerült megőrizni az előző szezonról a télisportok számára.

A környezetkímélő technikát korábban Svájcban már sikerrel alkalmazták, most Stájerországban is kipróbálták.

A ramsaui sípályához idén februárban ötezer köbméter, hóágyúval előállított havat egy halomba gyűjtve védőfóliával letakartak, majd forgácsréteget terítettek rá. Így vegyi anyagok felhasználása nélkül sikerült a hó mintegy 80 százalékát megőrizni a legmelegebb nyári napokon át is.

"A hó, illetve a jég tárolása a 18. századig vezethető vissza. Akkoriban úgynevezett jegespincéket építettek az emberek, hogy a nyári hónapokban is legyen jegük" - mondta Elias Walser, a Ramsau am Dachstein-i turisztikai szövetség elnöke. "Minket természetesen más cél vezetett. Tudjuk, hogy januárban és februárban sokkal kevesebb energia felhasználásával lehet mesterségesen havat előállítani, mint november-decemberben. Miért hagyjuk hát elolvadni?" - tette hozzá.

Az előző télről megőrzött hóból sífutópályát készítenek a Dachsteinen, eddig egy kilométer készült el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.