Gyász

Életének 84. évében elhunyt Gurics György világbajnok birkózó, mesteredző

Elhunyt Gurics György olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózó, mesteredző, aki több mint tíz éven át irányította a magyar a válogatottat.

2013.09.11 09:22MTI
Gurics György (Fotó: MTI)

A Magyar Birkózó Szövetség honlapján tudatta a hírt. Gurics Györgyöt 84 éves korában, kedden este érte a halál. Ötkarikás bronzérmét 1952-ben, Helsinkiben szerezte a kötöttfogásúak középsúlyú súlycsoportjában, majd 1961-ben félnehézsúlyban vb-címet is nyert, s ebben az évben ő lett az Év sportolója Magyarországon.

Kötöttfogásban kilencszeres, szabadfogásban hétszeres magyar bajnok. Már visszavonulása előtt klubedzősködött, illetve a magyar birkózó-válogatott keretedzője volt.

Később a nemzeti csapat vezetőedzője, szövetségi kapitánya lett, ezt a posztot 1964-től 1978-ig töltötte be. Tanítványai ezalatt öt olimpiai, 10 világ-, valamint 11 Európa-bajnoki címet szereztek, ezzel a birkózó válogatott legeredményesbbb kapitánya lett.

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) érdemrendjének arany fokozatával tüntették ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.