Megcsinálta a lehetetlennek tűnőt

Minden kontinensen megmászta a 3 legmagasabb hegyet

A hét kontinens három-három legmagasabb csúcsára felért egy osztrák hegymászó, aki ezzel a világon elsőként teljesítette a Triple Seven Summits néven emlegetett "küldetést".

2013.09.04 18:26MTI
http://www.freedigitalphotos.net

Christian Stangl augusztus végén mászta meg a Skhara 5193 méteres csúcsát az orosz-grúz határon, így teljessé vált "gyűjteménye". A 47 éves sportember és két társa voltak egyébiránt az elsők, akik meghódították a grúziai csúcsot. Az ereszkedésnél azonban gondjaik adódtak, viharba kerültek, végül a nagy havazás és a lavinaveszély miatt három napig kellett kitartaniuk 4200 méteres magasságon, mire megérkezett a segítség.

Az osztrák hegymászó hét éve határozta el, hogy meghódítja a hét kontinens legmagasabb, második legmagasabb és harmadik legmagasabb hegyét. Ezt követően az első siker volt mindjárt a legnagyobb: 2006. május 25-én ért fel a 21 csúcs közül a legmagasabbra, a 8848 méteres Mount Everestre, egyben a világ legmagasabb pontjára. A vállalkozás során 2010 nyara jelentette a mélypontot, akkor ugyanis valótlanul állította, hogy felért a K2-re. Később Stangl valóban megmászta a hegyet. A becsületén esett csorbát azóta úgy igyekezett kiköszörülni, hogy nemcsak fotót és videót készített a csúcsokon, hanem a Grazi Egyetem által a rendelkezésére bocsátott, különösen pontos magasságmérésekre alkalmas GPS-szerkezettel is bizonyította, hogy valóban felért az adott csúcsra.

Az extrémsportoló egy amerikai és egy brit hegymászóval volt versenyben a Triple Seven Summits "királya" címért. Hogy melyek a hét kontinens legmagasabb pontjai, azt illetően már nincsenek nézeteltérések, ugyanez viszont nem mondható el a második és a harmadik legmagasabb csúcsokról. Christian Stangl ezért a biztonság kedvéért összesen 30 csúcsot mászott meg. A Skhara tetején Köszönöm, Istenem feliratú molinót feszített ki.

Stangl egyébiránt nagyobbra tartja küldetésének tudományos sikerét, mint a sportolóit: több csúcsot ugyanis ő mért meg pontosan mászásai során. Szerinte a Triple Seven Summits a visszatérést jelentette az alpinizmus letűnt korszakához, amikor a kutatók és hegymászók azért keltek útra, hogy mérjenek és felfedezzenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.