Romániában

Kitiltották a székely zászlót egy kosárlabda-mérkőzésről

Kivezették a gyulafehérvári sportcsarnokból a Sepsi SIC kosárlabdacsapat egy szurkolóját, aki a házigazdák elleni hétfői meccsen székely zászlót lengetett.

2013.04.02 20:18MTI

Az eset miatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata a Diszkriminációellenes Tanácsnál tett feljelentést - derült ki az RMDSZ keddi hírleveléből.

"Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szerint a szervezők helytelenül és etikátlanul jártak el, hiszen a teremben több zászlót is lobogtattak a szurkolók, köztük az amerikait is, de csak a székely lobogó verte ki náluk a biztosítékot" - olvasható a közleményben.

A Román Kosárlabda Szövetség Alapszabályzatának 2. cikkelye kimondja, hogy a szövetség elutasít mindennemű diszkriminációt, de ezt a szervezők figyelmen kívül hagyták - mutatott rá az RMDSZ közleménye.

"Cselekedetükkel megsértették a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság alkotmányos jogát, ugyanakkor nyíltan cenzúrázták és diszkriminálták a székely csapat támogatóit azáltal, hogy a meccsen jelen lévő többi zászló közül a székely lobogót tiltották ki" - idézte a hírlevél az RMDSZ főtitkárát.

Az RMDSZ a Diszkriminációellenes Tanácshoz eljuttatott feljelentés mellett a Román Kosárlabda Szövetséghez, valamint a házigazda gyulafehérvári kosárlabda klubhoz felszólítással fordult, amelyben arra kéri a vezetőséget, hogy vizsgálja ki a mérkőzés során történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket az ügyben.

Az RMDSZ a múlt héten ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az ügyészségnél, amiért román szurkolók egy csoportja a magyarságot sértő feliratot függesztett ki az amszterdami holland-román válogatott labdarúgó-mérkőzésen. Két hete az RMDSZ a bukaresti Rapid futballklub egyik szurkolóját jelentette fel, aki a kolozsvári CFR elleni március 18-i futballmérkőzésen magyar zászlót gyújtott fel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.