Öcsi bácsi

Felavatták az első egész alakos köztéri Puskás-szobrot

A műalkotás Puskást örökíti meg, amint Madridban gyerekeket tanít dekázni. Felavatták Óbudán a világ első, Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás labdarúgóját ábrázoló egész alakos köztéri szobrát.

2013.03.28 20:28MTI

A csütörtöki ünnepségen - amelyet több százan követtek figyelemmel a helyszínen - Bús Balázs, Óbuda polgármestere hangsúlyozta: azokról, akikről utcát neveznek el vagy szobrot mintáznak, biztosan tudható, hogy az életművük jelentős. Bús szerint Puskás nemcsak minden idők egyik legjobb labdarúgója, hanem emberileg is igazi példakép, a 20. század legismertebb magyarja volt. A polgármester hozzátette, a "Száguldó Őrnagy" egyik legjobb barátja az a Hidegkuti Nándor volt, aki a mostani ünnepség helyszínétől néhány utcányira lakott, és hamarosan az ő emlékét is szobor őrzi majd a kerületben.

Puskásról hosszasan emlékezett Szepesi György, a 92 éves legendás sportriporter néhány különleges történetet is elmesélt az Aranycsapat kapitányáról.

"Öcsit 1943-ban ismertem meg, még Szusza Feri mondta, hogy ha látni akarom a jövő legnagyobb futballistáját, akkor menjek ki vele Kispestre egy edzőmeccsre. Ennek ellenére az első személyes élményem 1945. augusztus 20-hoz kapcsolható, hiszen Öcsi akkor szerepelt először a válogatottban, én pedig akkor debütáltam a mikrofon mögött. A 12. percben a nála tíz évvel idősebb Zsengellér adott neki egy labdát, Öcsi berúgta, én pedig kiáltottam, hogy gól, gól, gól!"

Szepesi György a mai napig emlékszik Puskás utolsó magyar válogatottban elért góljára is, amelyet 1956 októberében, Bécsben szerzett.

Puskás emberi nagyságát egy spanyolországi történettel mutatta be az őt áhítattal hallgató közönségnek. Egy 1963-as madridi bokszmérkőzést idézett fel, amelyet sokáig úgy tűnt, magyar szurkolók nélkül vív majd meg a legendás Papp László, de végül Puskás, valamint az akkor a Barcelonában futballozó Kubala László száz katalánt "lefizetett" azért, hogy magyarul drukkoljanak.

A csütörtöki esemény csúcspontjaként Puskás Ferenc özvegye, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Bús Balázs és Szepesi György közösen leleplezte a szoborcsoportot, amelynél a Puskás Suzuki utánpótlás tornán résztvevő csapatok, a Puskás Akadémia, a Budapest Honvéd, a Hagi Akadémia, a Melbourne Football Institute, a Panathinaikosz és a Real Madrid képviselői egy-egy emlékkoszorút helyeztek el.

A műalkotás Puskást örökíti meg, amint Madridban gyerekeket tanít dekázni. A legendás futballistát az októberben elhunyt Pauer Gyula tervei alapján formázták meg, míg a gyerekek figuráját Tóth Dávid pályamunkájából vették át.

Az első egész alakos köztéri Puskás-szobor a III. kerület megújult városrészében, az óbudai Promenád középpontjában - a majdani Puskás Öcsi téren - az utca szintjén áll, emberközeli, körbejárható.

A szoboravatáson Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportszakmai igazgatója, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MLSZ elnökségi tagja is részt vett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.