11 nappal a NOB-ülés előtt

Birkózószövetség: Moszkvában lesz a rendkívüli kongresszus

Május 18-án, tizenegy nappal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának szentpétervári ülése előtt, Moszkvában rendkívüli kongresszust tart a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA). Ezen mutatják be azt a promóciós anyagot is, amellyel a sportág el akarja érni, hogy a 2020. évi olimpia programján maradjon.

2013.03.09 12:31MTI

A dátumról és a színhelyről az MTI-t szombaton tájékoztatva a magyar sportági szövetség (MBSZ) azt is írta, hogy az általános vélekedéssel ellentétben nem a sportág szabályai miatt javasolta a NOB vb, hogy a birkózás kerüljön ki a bő hét év múlva esedékes nyári ötkarikás játékok programjából. Jacques Rogge, NOB- és Nenad Lalovic ügyvezető FILA-elnök csütörtöki találkozóján kiderült: elsősorban a NOB-bal való folyamatos konzultáció és együttműködés hiánya vezetett a döntéshez. Amiatt nem elfogadható a birkózószövetség struktúrája sem: régen meg kellett volna oldani, hogy legyen képviseletük az elnökségben a versenyzőknek és a sportorvosoknak, s hogy működjön női bizottság is.

A május 18-i rendkívüli kongresszus egyik feladata, hogy megadja a szükséges felhatalmazást az ügyvezető elnöknek, aki addig tölti be a tisztséget, amíg 2014 szeptemberében Taskentben megválasztják a hatéves mandátumot kapó új elnököt. Lalovicot a FILA elnöksége jelölte ki és bízta meg az ügyvezetői teendők ellátásával azt követően, hogy a birkózást a NOB végrehajtó bizottsága februárban törlésre javasolta a 2020-as olimpia műsoráról, majd ennek nyomán lemondásra kényszerült Raphael Martinetti elnök.

Jelenleg folynak a tárgyalások a világ legnagyobb marketingügynökségeivel, de a jövő hét elején valamelyikkel már szerződést kötnek, hogy elkészítse a sportág promóciós anyagát a NOB vb májusi ülésére. A testület itt dönt arról, hogy a hét új csatlakozni kívánó sportág - a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen -, illetve a birkózás közül melyik kettőt tartja műsorba vételre alkalmasnak, s ezek közül választ majd a NOB közgyűlése.

A moszkvai rendkívüli kongresszus résztvevői megismerhetik azt a tervet, amely a birkózás jövőbeni, új arcát vázolja fel. Az orosz fővárosban bemutatják a szabálymódosításokat is. A kötöttfogású változásokra az egykori kazah világbajnok, Daulet Turlihanov és Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke tesz javaslatot - olvasható az MBSZ szombati tájékoztatójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.