Mezeifutó Eb

Lalli sporttörténelmi diadala a férfiaknál

Az olasz Andrea Lalli nyerte a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén rendezett 19. mezeifutó Európa-bajnokság 9880 méteres férfi egyéni versenyét.

2012.12.09 15:36MTI

A férfiakra a szeles, hideg időben közel tíz kilométer (9,88 km) leküzdése várt, s a mezőnyben ott volt a címvédő belga Arelaw Bekele és a kilencszeres bajnok ukrán Szerhij Lebid is. Lallit végül sem ők, sem a többiek nem tudták igazán megszorítani, szinte végig vezetve, fölényes diadalt aratott. Mögötte tíz másodperccel lemaradva ért célba a második helyen az U23-asoknál 2010-ben aranyérmes, az idei szabadtéri atlétikai Eb-n 10 000 méteren második francia Hassan Chahdi, aki nagy csatában került az olasz Daniele Meucci elé. 

A csapatversenyt a spanyolok nyerték meg. Az olasz futó sporttörténelmi tettet hajtott végre, ugyanis ő az első atléta, aki a junior és az U23-as mellett a felnőtt kategóriában is Eb-győzelmet aratott. Lalli 2006-ban nyert a juniorok, 2008-ban pedig az U23-asok között. A legjobb magyarként Minczér Albert 29. lett, míg a korábban a juniorok és az U23-asok között háromszor győztes Bene Barnabás az 51. helyen végzett. 

Józsa Gábor a 78., Faldum Gábor a 80., Horváth György pedig a 82. helyen ért célba. A nők 8,05 km-es versenyén az ír Britton erős hajrával, két másodperccel győzött a portugál Dulce Felix, s hárommal a holland Adrienne Herzog előtt. Britton két aranyéremmel távozik Szentendréről, ugyanis a csapatversenyben is ír győzelem született. A női mezőnyben két magyar induló volt, a londoni olimpián maratont futott Erdélyi Zsófia 40., míg az országos bajnok Papp Krisztina 43 lett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.