Feladta a csúcstámadást

Erőss Zsoltnak le kellett mondania Annapurna megmászásáról

Vincze Szabolcs közölte: Erőss Zsoltnak is le kellett mondania Annapurna megmászásáról: a hegymászó vasárnap reggel próbálkozott meg a csúcstámadással, de vissza kellett fordulnia.

2012.05.06 14:59MTI

A 2012-es magyar Annapurna expedíció március 28-án indult el a 8091 méter magas Annapurna meghódítására. Erőss Zsolton kívül Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós sorozat tagjai vállalkoztak a veszélyesnek tartott hegy megmászására.
   
Erőss Zsolt egy többtagú nemzetközi csoporttal szombat éjjel indult el a négyes számú, csúcstámadó táborból, de hamarosan a visszafordulás mellett döntött, és megkezdte a leereszkedést a hegyről. Horváth Tibor már szombaton délután a 6800 méter magasan lévő hármas táborból indul el lefelé. Közben Mécs László az alaptáborból az 5500 méter magasban fekvő kettes táborba indult, hogy ott találkozzon a két hegymászóval.
   
"Valószínűleg már nem lesz több lehetőség egy újabb csúcstámadásra" - mondta el Vince Szabolcs, aki szerint azt a hegyen uralkodó időjárási körülmények nem teszik lehetővé. 
   
Egy 2007-es kimutatás szerint a Föld legmagasabb hegyei között az Annapurna a legveszélyesebb, itt az alpinisták 40,8 százaléka veszti életét, a legkevésbé veszélyes pedig a Cso-Oju, ahol a kockázat 1,8 százalék. Az Annapurna csúcsára 148 hegymászó jutott fel, s közülük 58, vagyis 40,8 nem tért vissza, közülük 37 életét lavina oltotta ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.