Az Aratás istennője

Az Annapurna meghódítására készülnek a magyarok

Az Annapurna (8091 méter) meghódítására készül a Magyarok a világ nyolcezresein-sorozat újabb expedíciója: Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor szerdán indul Budapestről.

2012.03.28 15:01MTI

A három még meg nem mászott nyolcezer méternél magasabb hegy - az Annapurna, a K2 (8611 méter) és a Kancsendzönga (8586 méter) - közül esett a választás az Annapurnára - mondta el Kollár Lajos a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón szerdán Budapesten. A csapatot elkíséri Földes András újságíró is - tette hozzá.

Mécs László

arra hívta fel a figyelmet, hogy az Annapurna veszélyes hegy hírében állt, ugyanis a statisztikák szerint a csúcsra jutókhoz viszonyítva 38 százalék a halálos balesetek száma. A problémákat a gyakori, intenzív havazásokból adódó lavinák és a jégomlás okozza, ezért nagy megfontoltsággal és körültekintéssel kell mozogni a hegyen. "Komoly feladat lesz, és nagyon össze kell szednünk magunkat, elővigyázatosnak és fegyelmezettnek kell lennünk" - hangsúlyozta Mécs László.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciós sorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó.

Annapurna - az Aratás istennője - 8 090,92 méter

A világ tizedik legmagasabb és egyben az egyik legnagyobb halálozási aránnyal rendelkező hegye Közép-Nepál területén található. Mindössze 148 merész vállalkozó érte el a csúcsát, 58-an pedig életüket vesztették a csúcskísérlet közben. Az egyik nagy orosz legenda, Anatoly Boukreev 1997-ben telén indult az orom meghódítására, ám az expedíció tragédiába torkollott: Boukreev eltűnt. Veszélyességét leginkább a szeszélyes lavináknak köszönheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.