Hol van Rakonczay Gábor?

Le akarta győzni az óceánt - nem találják a magyar kenust

Napok óta nem sikerült kapcsolatot teremteni Rakonczay Gáborral, aki a világon elsőként és egyedül kíván átkelni kenuval az Atlanti-óceánon.

2012.02.10 17:28MTI

Mint azt felesége, Rakonczay Viktória pénteken elmondta: nem aggódik, mert a kenu megbízható, és Gábor biztosan meg tudja oldani, ha netán nehezebb helyzetbe került.

Nagy az esély arra, hogy a nagy párában nem működik az elektromos rendszer, és ezért nem lehet telefonon elérni - tette hozzá. Pénteken várhatóan csökkenni fog a szél, remélhetőleg akkor kiszárad a kabin belseje és az elektronikai rendszer, így Gábor helyre tudja állítani a problémát, és jelentkezni fog - olvasható a www.atlantix.hu oldalon, mely a sportember útját követi nyomon.

A honlap szerint feleségének február 7-én már nem sikerült kapcsolatot teremtenie Gáborral. Rakonczay Gábor 2011. december 20-án kezdte meg a túrát, amikor a portugáliai Lagos kikötőjéből kenujával a Kanári-szigetek felé vette az irányt. A tervezett 20 nap helyett 16 nap 19 óra 25 perc alatt teljesítette a Lagos és Las Palmas közötti távot, az utóbbi kikötőjében január 6-án kötött ki.

A túra második szakaszában az óceánon 5200 kilométert kíván megtenni közel három hónap alatt, és tervei szerint április elején érkezik a karib-tengeri Antiguához.

A 80 naposra tervezett útból eddig 16 nap és 6 óra telt el, a túrát Vitéz nevű egyszemélyes óceáni kenuján teszi meg, melyet Fa Nándor tervezett és épített. Rakonczay az Atlanti-óceánt átevező első magyar páros férfitagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött. Feleségével 2006-ban döntöttek úgy, hogy végzős egyetemistaként halasztanak egy évet tanulmányaikból, és megvalósítják gyermekkori álmukat: áteveznek az Atlanti-óceánon.

Több mint 50 napot töltöttek szinte teljes magányban, mire kikötés nélkül, felváltva leevezték a Kanári-szigetek és Antigua partjai közötti 5200 kilométert. A partot éréssel világrekordot döntöttek vegyes párosként.

A National Geographic Adventure az év kalandja (Best of 2008 Adventure) díjjal ismerte el a teljesítményüket, Londonban pedig felkerültek a Guinness-világrekordok listájára.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.