Emléktáblát avattak

Auschwitzban halt meg: fejet hajtott Olaszország a magyar edző előtt

Emléktáblát avattak pénteken a milánói stadionban az Internazionale labdarúgócsapatának egykori edzője, Weisz Árpád és családja tiszteletére.

2012.01.27 18:38MTI

A megemlékezésen, melyet az Auschwitzban meghalt magyar sportember tiszteletére szerveztek, részt vett Massimo Morattinak, az Internazionale elnökének felesége, Milly Moratti, valamint Claudio Ranieri, a csapat vezetőedzője és a csapatkapitány Javier Zanetti is.

A díszpáholyokhoz vezető teremben kapott helyet Weisz Árpád olasz nyelvű emléktáblája, amely "az olasz labdarúgás nagy újítójának, a WM-taktika olaszországi meghonosítójának, Giuseppe Meazza felfedezőjének" állít emléket" - olvasható az Internazionale és a milánói önkormányzat közös közleményében.

A San Siro néven is ismert Giuseppe Meazza Stadionban rendezett emlékezésen jelen volt Giuliano Pisapia, Milánó polgármestere, Roberto Jarach, a milánói zsidó közösség elnöke, Mannó István milánói főkonzul, valamint ott voltak a megemlékezést kezdeményező Boccioni milánói képzőművészeti gimnázium diákjai is.

Az esemény az egykor Ambrosiana néven szereplő Internazionale honlapjára is felkerült: "jó lenne megállítani az időt és az 1929-30-as bajnokságnak csak a harmincnegyedik fordulójára emlékezni, amikor a Modena elleni mérkőzéssel eldőlt, hogy az Ambrosiana ötven ponttal megnyerte a bajnokságot, két ponttal lehagyva a Genoa 1893-t".

Weisz Árpád a mai napig az egyik legnagyobb edzőként ismert az itáliai futball világában. 2007-ben könyv jelent meg életéről és az olasz labdarúgásban elért teljesítményéről a sportújságíró Matteo Marani tollából. Ugyanebben az évben a bolognai stadionban is táblát avattak emlékére. A hatszoros magyar válogatott hátvéd Weisz Árpád 1896-ban Solton született. A húszas évektől játékosként majd edzőként dolgozott Itáliában.

Az Ambrosiana 1926-ban szerződtette és vele nyerte az 1929-30-as bajnoki címét. Weisz fedezte fel a minden idők egyik legnagyobb olasz játékosának tartott Meazzát. 1934-38 között a Bologna edzőjeként sorozatban három (1935/36, 1936/37, 1937/38) bajnoki címet szerzett, bár az utolsót a csapat már a magyar zsidó edzőt váltó német Hermann Felsnerrel érte el. Weisz Árpád írta a legelső olasz labdarúgó taktikai szakkönyvet, ő vezette be az itáliai pályákon az Arsenal edzőjéhez, Herbert Chapmanhez kötődő WM-taktikát. Weisz a mai napig a legfiatalabb bajnokságot nyert olasz edzőnek számít.

1938-tól Franciaországban és Hollandiában dolgozott. 1944-ben Auschwitzban halt meg magyar feleségével és két gyermekével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.