Olimpia

Emlékérmét bocsátott ki az MNB a 125 éves MOB tiszteletére

Tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából.

2020.12.03 06:30MTI

Az MNB szerdai közleménye alapján a különleges, aranyozott szegélyű ezüst emlékérme és színesfém változata a magyar sporttörténet kiemelkedő eredményeinek, az első magyar nyári, valamint téli olimpiai aranyéremnek is emléket állít. Az emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte.

Emlékeztetnek, hogy az újkori olimpiai mozgalom 1894-es elindításában Magyarország is aktívan részt vett, egy évvel később, 1895. december 19-én pedig - a nemzeti olimpiai bizottságok közül hatodikként - megalakult a Magyar Olimpiai Bizottság.

Magyarország az újkori nyári és téli olimpiai játékokon összesen 177 arany-, 151 ezüst- és 174 bronzérmet nyert. Az ország első olimpiai győzelmét az úszó Hajós Alfréd aratta 1896-ban Athénban, míg az eddigi utolsót, amely egyben az első magyar téli aranyérem, a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó (Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor) 2018-ban, Phjongcshangban - az érmék előlapja az utóbbi, hátlapja pedig előbbi sikernek állít emléket.

Az MNB hangsúlyozza, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság emlékérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés, a magyar sportsikerek elismerése, példaképek állítása. A mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő, a rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja - írják.

Az ezüst és a színesfém változat azonos éremképpel jelenik meg, de értékjelzésük eltér. További különbség a kétféle érmetípus között, hogy míg az ezüst emlékérmék peremét - a tematikát erősítve - aranyozott szegély díszíti, a színesfém változatok felülete egységes fémszínű. Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, s mindkét változatból 5000 darab készíthető - olvasható a közleményben. A szerdai kibocsátás után az ezüst verziót három hónapig, a színesfém emlékpénzt pedig egy évig lehet névértéken megvásárolni a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.