Olimpia

NOB - Az ökölvívás programban maradása sem biztos

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete a súlyemelés mellett egyelőre az ökölvívás programban maradásáról sem határozott.

2018.07.21 02:30MTI

A boksz akár a következő, 2020-as tokiói játékok műsoráról is lekerülhet, amennyiben a sportági nemzetközi szövetség (AIBA) nem tudja megoldani vezetési és pénzügyi válságát és ezt hitelt érdemlően nem bizonyítja a NOB-nak.

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com szakportál azt írta, hogy a NOB vezető testülete a november 30. és december 2. közötti, tokiói ülésén határoz majd a két sportág sorsáról.

Az AIBA-ban egy éve vezetői válság van: tavaly októberben felfüggesztették a korábbi elnök Vu Csing Kuót, aki csődközeli helyzetbe vezette a szervezetet, s ezért novemberben lemondott tisztségéről. Az AIBA-t ideiglenesen az olasz Franco Falcinelli irányította, aki a január végi rendkívüli kongresszuson nem vállalta tovább a megbízatást. Jelenleg az üzbég Gafur Rahimov személyében ismét ideiglenes vezetője van a szervezetnek, de őt az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják. Az anyagi gondokkal küzdő AIBA megítélését tovább rontotta, hogy bundázásra derült fény a 2016-os, Rio de Janeiró-i olimpia néhány mérkőzése kapcsán.

"Meg kell tudnunk, hogy a NOB pontosan mit vár tőlünk, amit nem tettünk meg eddig. Azt fogjuk kérni, hogy világosan és velősen fogalmazza meg a NOB az aggodalmának okát. Amint tudjuk, mi a hiányosság, azonnal kijavítjuk" - mondta a honlapnak Tom Virgets, az AIBA ügyvezető igazgatója.

A NOB vb sokkal biztatóbbnak nevezte a súlyemelés helyzetét, amelynek helye biztos a két év múlva esedékes játékokon, de a 2024-es párizsin a sportágat sújtó rengeteg doppingeset miatt nem.

A NOB jelezte, előrelépésnek tekinti az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) meghozott intézkedéseit, de továbbra is figyelemmel kívánja követni azok alkalmazását, illetve kíváncsian várja, hogy csökken-e tőlük a doppingesetek száma.

A NOB-vb bő egy éve értékelte a korábbi olimpiák, konkrétan a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékok doppingellenőrzési eredményeit, az után, hogy egy teljesen megújított labortechnikával ismét megvizsgálták a mintákat. Huszonkét sportágban találtak utólag pozitív eseteket, a két leginkább érintett sportág egyike a súlyemelés volt 49-cel.

A NOB tavaly júniusban csökkentette a sportág résztvevőinek számát 260-ról 196-ra, s eggyel apadt a kategóriák száma is, a korábbi nyolc férfiről és hét nőiről hét-hét súlycsoportra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.